Ανώμαλη (Δυσλειτουργική) Aιμορραγία της Mήτρας στην εφηβεία


αίμα στην εφηβεία

Πολλές φορές παρουσιάζεται σε έφηβες αυξημένη σε ποσότητα και/ή σε διάρκεια αιμορραγία από τη μήτρα. Συνήθως, αφορά κορίτσια που πρόσφατα  εμφάνισαν περίοδο για πρώτη φορά. Στις περιπτώσεις αυτές, πρώτα πρέπει να αποκλεισθούν όλα τα οργανικά παθολογικά αίτια της πυέλου, επιπλοκές κύησης και συστηματικά νοσήματα.

Η συχνότερη αιτία, κατά τα πρώτα χρόνια μετά την εμφάνιση της περιόδου, είναι η μη φυσιολογική έκκριση των ορμονών, λόγω ανωριμότητας του συστήματος της νέας κοπέλας.

Το ιστορικό αποτελεί το σημαντικότερο βήμα για τη διάγνωση. Η ηλικία της ασθενούς είναι καθοριστικής σημασίας για τη διάγνωση και για τη θεραπεία.

εφηβεία

Η κλινική εξέταση πρέπει να ξεκινά με  την εκτίμηση της γενικής κατάστασης του κοριτσιού. Ακολουθεί η φυσική εξέταση, η οποία πρέπει να είναι λεπτομερής σε όλο το σώμα. Τελευταία, αλλά εξίσου σημαντική, είναι η γυναικολογική εξέταση, όταν αυτή είναι εφικτή.

Οι εργαστηριακές εξετάσεις περιλαμβάνουν το «τεστ κύησης», αλλά και εξετάσεις αίματος. Ο ορμονικός έλεγχος πρέπει να είναι λεπτομερής, ιδίως όταν υπάρχει και αύξηση των ανδρογόνων.

Το υπερηχογράφημα των έσω γεννητικών οργάνων αποτελεί την πλέον χρήσιμη απεικονιστική μέθοδο για την εκτίμηση της μήτρας και των ωοθηκών. Η χρήση του έγχρωμου Doppler, η τρισδιάστατη υπερηχογραφία (3D/4D), η αξονική τομογραφία (CT) και η μαγνητική τομογραφία (MRI) έχουν περιορισμένη χρήση, αλλά βοηθούν σε αρκετές περιπτώσεις, κυρίως όταν  χρειάζεται απεικόνιση με μεγαλύτερη λεπτομέρεια.

Η θεραπεία της σοβαρής δυσλειτουργικής αιμορραγίας της μήτρας πρέπει να αρχίσει αμέσως, πριν τεθεί η τελική διάγνωση.

Οι ήπιες περιπτώσεις συνήθως αντιμετωπίζονται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Απαιτείται όμως παρακολούθηση με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση μιας πιθανής επιδείνωσης ή μιας ιδιαίτερα παρατεταμένης συνεχιζόμενης αιμόρροιας. 

εφηβεία

Η αντιμετώπιση της μέτριας αιμορραγίας περιλαμβάνει φαρμακευτική υποστήριξη και χορήγηση ορμονών για σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς φυσικά να απαιτεί την παραμονή σε Νοσοκομείο.  Αρκετές νέες βασανίζονται από περιόδους με μεγάλη απώλεια αίματος, που τις δυσκολεύει στην καθημερινότητα τους. Μετά από λίγο καιρό, προκαλεί και σιδηροπενική αναιμία. Είναι αποδεδειγμένο ότι το αντισυλληπτικό «χάπι» προκαλεί μείωση της απώλειας αίματος της περιόδου και δίνει λύση στο πρόβλημα των νεαρών κοριτσιών. Άλλες θεραπευτικές λύσεις είναι η υποκατάσταση των ορμονών, που απουσιάζουν μέχρι ο οργανισμός να αρχίσει να τις παράγει από μόνος του. Υπάρχουν και μη ορμονικές θεραπευτικές λύσεις όταν δεν είναι δυνατή ή επιθυμητή η λήψη ορμονικών σκευασμάτων.

Η σοβαρή αιμορραγία πρέπει να αντιμετωπίζεται συχνά με εισαγωγή σε νοσοκομείο, χορήγηση ορών, χορήγηση οιστρογόνων και ίσως ακόμα και μετάγγιση αίματος. Τέλος, η απόξεση είναι σπάνια χρήσιμη, κυρίως σε περιπτώσεις απειλητικές για τη ζωή.

Είναι σημαντικό να υπάρχει στενή παρακολούθηση και καλή συνεργασία μεταξύ ασθενούς, γονέων και παιδογυναικολόγου για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος.