ΑΝΙΣΟΜΑΣΤΙΑ


Σχεδόν όλες οι γυναίκες εμφανίζουν μια μικρού βαθμού ασυμμετρία των δυο μαστών. Σπάνια οι δυο μαστοί είναι ακριβώς ίδιοι, χωρίς όμως να είναι εύκολα αντιληπτό από τους άλλους. Κάποιες φορές όμως η διαφορά στο μέγεθος μεταξύ τους  είναι ιδιαίτερα εμφανής και αντιαισθητική και χρειάζεται διόρθωση.

Πρόκειται για μια «κατασκευαστική» ανωμαλία των μαστών, που αφορά το σχήμα ή το μέγεθος τους.  Εμφανίζεται κυρίως κοντά στην αρχή της περιόδου. Οι έφηβες αισθάνονται ντροπή, αποφεύγουν να εμφανιστούν γυμνές, δεν έχουν αυτοπεποίθηση, έχουν τεράστιο ψυχολογικό φόρτο. Ιδίως το καλοκαίρι, νοιώθουν μεγάλη  ανασφάλεια να φορέσουν μαγιό, δεν μπορούν να ντυθούν, όπως θα ήθελαν και οι μεγαλύτερες αποφεύγουν να δημιουργήσουν σχέσεις, καθώς νοιώθουν μειονεκτικά.

ανισομαστία

Η ανισομαστία δεν αποτελεί λειτουργικό πρόβλημα, αλλά μόνο αισθητικό. Ο τρόπος αντιμετώπισης της δυσμορφίας αυτής εξαρτάται από το είδος του προβλήματος.

Οι περιπτώσεις ανισομαστίας διακρίνονται κυρίως στις εξής μορφές και συνδυασμούς:

1.    Ένας μαστός μεγάλος και ένας φυσιολογικού μεγέθους.
2.    Και οι δύο μαστοί μικροί αλλά διαφορετικού μεγέθους.
3.    Ο ένας μαστός φυσιολογικού μεγέθους, αλλά πτωτικός και ο άλλος μαστός ατροφικός.
4.    Ένας μαστός μεγάλος και πτωτικός και ένας μαστός αρκετά ατροφικός.
5.    Μεγάλοι και πτωτικοί μαστοί, άνισοι μεταξύ τους.


Ανάλογα με τον τύπο και την έκταση τού προβλήματος, αξιολογείται και αποφασίζεται αν θα πρέπει να γίνει αύξηση του μικρότερου ή μείωση του μεγάλου μαστού. Σε κάθε περίπτωση, η λειτουργία και η αισθητικότητα του μαστού παραμένουν φυσιολογικές, χωρίς κανένα πρόβλημα για το θηλασμό. Το τελικό αποτέλεσμα έχει θεαματικά αποτελέσματα στην ψυχολογία των εφήβων.

ανισομαστία

Είναι απόλυτα κατανοητό ότι η αισθητική αυτή επέμβαση απαιτεί γνώσεις και εμπειρία Πλαστικού Χειρουργού. Η στενή συνεργασία του  Γυναικολόγου με τον Πλαστικό Χειρουργό εξασφαλίζει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η συνύπαρξη και ο συχνός, κοινός χειρισμός τέτοιων προβλημάτων δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για σωστή αποκατάσταση αυτής της ανατομικής ανωμαλίας.