ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΗ ΚΟΠΕΛΑ


περίοδος γυναικαςΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ


Κάθε μήνα η μήτρα της γυναίκας ετοιμάζεται για να υποδειχθεί μια πιθανή εγκυμοσύνη. Έτσι, τα κύτταρα, που φυσιολογικά επενδύουν την εσωτερική κοιλότητα της μήτρας, πολλαπλασιάζονται και μεγαλώνουν, με σκοπό να δημιουργήσουν το κατάλληλο περιβάλλον για να εμφυτευτεί το πιθανά γονιμοποιημένο ωάριο, το οποίο θα εξελιχθεί σε έμβρυο. Για να μπορεί να τραφεί το γονιμοποιημένο ωάριο, αυξάνεται και η κυκλοφορία του αίματος ανάμεσα στα κύτταρα αυτά.

διαταραχές περιόδου

Η «περίοδος» (Έμμηνη ρύση), είναι η φυσιολογική, ανά τακτά χρονικά διαστήματα (περίπου κάθε μήνα), αποβολή αίματος από τον κόλπο. Αυτό συμβαίνει γιατί σε περίπτωση που δεν υπάρξει γονιμοποίηση και εγκυμοσύνη αποβάλλεται ο εσωτερικός αυτός κυτταρικός χιτώνας μαζί με ποσότητα αίματος.  Ο κύκλος υπολογίζεται από την πρώτη ημέρα της εμμήνου ρήσεως (περιόδου) ως την πρώτη μέρα της επομένης. Φυσιολογικός θεωρείται ο κύκλος των 28 ημερών με μικρές αποκλίσεις προς τα πάνω και προς τα κάτω.

ΠΟΤΕ ΔΙΑΤΑΡΑΣΣΕΤΑΙ Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΑ ΟΡΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΥ


Η κυκλική εμφάνιση της περιόδου, σταθερά κάθε μήνα, βασίζεται στην ισορροπία των ορμονών. Αν η ισορροπία διαταραχτεί, αυτόματα σημαίνει και διαταραχές στον κύκλο.

Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη είναι οι βασικότερες «γυναικείες» ορμόνες. Διαταραχές στις ορμόνες αυτές προκαλούν και αντίστοιχες διαταραχές στην περίοδο.

Τουλάχιστον 20% των γυναικών εμφανίζουν διαταραχές του κύκλου τους. Συχνότερα, οι ανωμαλίες αυτές παρουσιάζονται στις ηλικίες κάτω των 20 και πάνω από 40 ετών.

διαταραχές του κύκλου

Συνήθως η διάρκεια της περιόδου είναι 4 – 6 ημέρες. Παθολογικές θεωρούνται όσες έχουν διάρκεια λιγότερο από 2 ημέρες ή περισσότερες από 7. Η ποσότητα του αίματος είναι περίπου 30 ml, ενώ παθολογικό θεωρείται όταν η ποσότητα του αίματος ξεπερνά τα 80 ml.

Αν και φυσιολογικός θεωρείται ο κύκλος των 28 ημερών (με μικρές αποκλίσεις προς τα πάνω και προς τα κάτω), πρέπει να αναφέρουμε ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό των γυναικών έχει κύκλο ακριβώς τέτοιου διαστήματος.


Διαταραχές Περιόδου στην Κοπέλα Διαταραχές Περιόδου στην Έφηβη


ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ

Τα προβλήματα της εμμήνου ρύσεως (περιόδου) με διαταραχές ως προς τη διάρκεια του κύκλου διακρίνονται σε :

I.   Συχνομηνόρροια:  όταν η περίοδος εμφανίζεται συχνότερα από κάθε 24 ημέρες. Είναι σχεδόν πάντοτε ορμονικής αιτιολογίας, αλλά μπορεί να οφείλεται και σε άλλους παράγοντες, όπως π.χ.  ψυχολογικούς. Η θεραπεία είναι ανάλογη με το αίτιο, αλλά κυρίως υποστηρικτική.

II. Αραιομηνόρροια: όταν η περίοδος εμφανίζεται αργότερα από κάθε 35 ημέρες. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αιτίας είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Η σύγχρονη θεραπεία στοχεύει στο αίτιο και είναι διαφορετική για κάθε περίπτωση ασθενούς (εξατομίκευση θεραπείας).

III. Πρωτοπαθή Αμηνόρροια: όταν η περίοδος δεν εμφανίζεται σε κορίτσια 14 ετών, που δεν έχουν αναπτυγμένους μαστούς και τρίχωση ή σε κορίτσια 16 ετών με φυσιολογική ανάπτυξη μαστών και τρίχωσης. Τα αίτια μπορεί να είναι ποικίλα: διαταραχές από τον εγκέφαλο, ορμονικές διαταραχές, χρωμοσωμικές ανωμαλίες, ή ακόμα ανατομικές εκ γενετής ανωμαλίες, όπως απουσία μήτρας ή κόλπου, διαφράγματα, ατρησίες κ.α. είναι οι βασικότεροι εκπρόσωποι αυτής της κατηγορίας. Η θεραπεία είναι ανάλογη με το αίτιο.

IV. Δευτεροπαθή Αμηνόρροια: όταν σε γυναίκα που είχε παλιότερα περίοδο, η περίοδος σταματά για περισσότερο από 3 με 6 μήνες, κατά περίπτωση. Οι περιπτώσεις αυτές περιλαμβάνουν συνήθως  γυναίκες με αυξημένα ανδρογόνα, όπως σε παραμελημένες περιπτώσεις συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών ή σε όγκους που παράγουν μεγάλες ποσότητες ανδρογόνων. Επίσης, διαταραχές του σωματικού βάρους και έντονο στρες μπορεί να αποτελούν άλλες συχνές αιτίες. Η λήψη φαρμάκων, οι ψυχολογικοί παράγοντες, ο πρωταθλητισμός και άλλες συνυπάρχουσες παθήσεις άλλων συστημάτων (π.χ. θυρεοειδής) μπορεί επίσης να ευθύνονται.

γεννετικο συστημα γυναικας

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ

Τα προβλήματα της εμμήνου ρύσεως (περιόδου) με διαταραχές ως προς την ποσότητα του αίματος που αποβάλλεται χαρακτηρίζονται ως:

I.   Ολιγομηνόρροια: αν η απώλεια αίματος είναι ιδιαίτερα μικρή ή/και διαρκεί λιγότερο από 2 ημέρες. Κυρίως λόγω χαμηλών επιπέδων των ορμονών ή εξ αιτίας ανατομικών ανωμαλιών. Η θεραπεία εξαρτάται από το αίτιο.

II.   Μηνορραγία: αν η απώλεια αίματος διαρκεί περισσότερο από 7 ημέρες. Συνηθέστερη αιτία είναι η έλλειψη ορμονών. Είναι χαρακτηριστικότερη στις νεαρές ηλικίες, κατά τα πρώτα συνήθως χρόνια μετά την εμφάνιση της περιόδου. Άλλες αιτίες μπορεί να είναι κύστες των ωοθηκών ή αιματολογικές διαταραχές. Η θεραπεία είναι συνήθως υποστηρικτική.

III.   Πολυμηνόρροια: αν η απώλεια αίματος είναι μεγαλύτερη από 80 ml συνολικά (περίπου 12 κουταλάκια του τσαγιού). Μπορεί να οφείλεται σε ορμονικές ή αιματολογικές διαταραχές, αλλά και σε κύστεις ωοθηκών ή άλλα σπανιότερα για την ηλικία ανατομικά προβλήματα, όπως πολύποδες κ.α. Εκτός από την αντιμετώπιση του αιτίου, πρέπει να γίνει και υποστήριξη της ασθενούς σε σίδηρο, για το φόβο αναιμίας κλπ.

IV.   Μητρορραγία: όταν εμφανίζεται αίμα σε στιγμές άσχετες από την περίοδο. Μπορεί να οφείλεται σε ορμονικές, ανατομικές, αιματολογικές διαταραχές, αλλά ακόμα και σε σπανιότερες περιπτώσεις τραυματισμούς, όγκους ή ακόμα και σε εγκυμοσύνη. Η θεραπεία στοχεύει πάντα το αίτιο. Οι καταστάσεις αυτές μπορεί να πάρουν και το χαρακτήρα του επείγοντος, καθώς απώλεια μεγάλης ποσότητας αίματος μπορεί να γίνει απειλητική ακόμα και για τη ζωή.