ΕΙΔΙΚΕΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ

Υπάρχουν πολλές εξετάσεις, που μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην καλύτερη κατανόηση και αντιμετώπιση των γυναικολογικών προβλημάτων, στα νεαρά κορίτσια, αλλά και στις έφηβες.

εφηβη

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΟΛΠΙΚΟΥ ΥΓΡΟΥ

Η καλλιέργεια κολπικού υγρού γίνεται όταν υπάρχουν πολλά κολπικά υγρά ή/και ερεθισμός των έξω γεννητικών οργάνων. Με ειδικό τρόπο  και με μικρής διαμέτρου στειλεό, ο παιδογυναικολόγος παίρνει λίγα από τα κολπικά υγρά, για να απομονωθεί το παθογόνο μικρόβιο και να δοθεί η σωστή θεραπεία, με το κατάλληλο αντιβιοτικό, με βάση το αντιβιόγραμμα.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΟΥΡΩΝ – ΠΑΡΑΣΙΤΟΛΟΓΙΚΗ ΚΟΠΡΑΝΩΝ

Μερικές φορές κρίνεται σκόπιμη η καλλιέργεια των ούρων και η παρασιτολογική εξέταση κοπράνων, καθώς μικρόβια μπορεί να μεταναστεύουν από άλλες περιοχές προς τον κόλπο.

ΠΑΡΘΕΝΟΣΚΟΠΗΣΗ

Καθώς η τεχνολογία μάς έχει εξοπλίσει με νέου τύπου ιατρικές συσκευές, ο Παιδογυναικολόγος μπορεί να εξετάσει όλο τον κόλπο και τον τραχήλου του μικρού κοριτσιού, πίσω από τον παρθενικό υμένα, χωρίς να προκληθεί καμία βλάβη ή κάποιου είδους κάκωση. Η εξέταση αυτή, που ονομάζεται παρθενοσκόπηση, γίνεται με ειδικό όργανο (παρθενοσκόπιο), μια συσκευή με πολύ μικρή διάμετρο, που αφήνει ανέπαφο τον παρθενικό υμένα. Με τη βοήθεια της συσκευής αυτής, ο Παιδογυναικολόγος μπορεί να χρησιμοποιήσει μικροσκοπική λαβίδα βιοψίας ή αφαίρεσης ξένου σώματος. Ο συνηθέστερός λόγος, για τον οποίο γίνεται μια παρθενοσκόπηση, είναι η διερεύνηση μιας χρόνιας και επαναλαμβανόμενης κολπίτιδας ή κολπικής αιμόρροια.

κοριτσια

ΟΡΜΟΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Οι ορμονολογικές εξετάσεις γίνονται με μια απλή αιμοληψία, αλλά είναι καθοριστικής σημασίας για την διάγνωση πολλών παθολογικών καταστάσεων, όπως διαταραχές της περιόδου,  ανωμαλίες της εμφάνισης των έξω γεννητικών οργάνων, διαταραχές στην ανάπτυξη του παιδιού, πρώιμη ή καθυστερημένη ήβη,  υπερτρίχωση, κ.α.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΡΥΟΤΥΠΟΥ

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδιαίτερα σημαντικός είναι και ο έλεγχος των χρωμοσωμάτων, με την εξέταση που ονομάζεται καρυότυπος και εφαρμόζεται σε αμφιβόλου φύλου έξω γεννητικά όργανα, σε δυσγενεσία των γονάδων, αλλά και σε περιπτώσεις που η περίοδος δεν εμφανίζεται ποτέ ή σταμάτησε να εμφανίζεται.

ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Οι παρακλινικές - απεικονιστικές εξετάσεις και κυρίως το υπερηχογράφημα είναι εξαιρετικά σημαντικά «εργαλεία». Μπορούν να διαγνωστούν συγγενείς ανωμαλίες του γεννητικού συστήματος, όγκοι των έσω γεννητικών οργάνων και κύστες της ωοθήκης.

Η μαγνητική ή αξονική τομογραφία θεωρούνται ως οι καταλληλότερες μέθοδοι για τη διερεύνηση κάποιας συγγενούς ανωμαλίας του γεννητικού συστήματος.

Η υστεροσαλπιγγογραφία μπορεί να συμπληρώσει εναλλακτικά τον έλεγχο.

Η ενδοφλέβια πυελογραφία μπορεί να δώσει σημαντικές πληροφορίες για την παρουσία ανωμαλιών από το ουροποιητικό σύστημα, που συνδυάζονται με τις συγγενείς ανωμαλίες του γεννητικού συστήματος.

παιδι

Ο έλεγχος των συγγενών ανωμαλιών του γεννητικού συστήματος ολοκληρώνεται με τη λαπαροσκόπηση. Άλλες συχνές περιπτώσεις στη νεαρή ηλικία όπου η λαπαροσκόπηση μπορεί να βοηθήσει σημαντικά είναι α) ο οξύς πόνος χαμηλά στην κοιλιά (η πιο συχνή ένδειξη για λαπαροσκόπηση), που συνήθως οφείλεται σε σαλπιγγίτιδα, εξωμήτρια  κύηση, κύστη ωοθήκης, β) ο χρόνιος πόνος χαμηλά στην κοιλιά, που συνήθως οφείλεται σε ενδομητρίωση, γ) η δυσμηνόρροια (πόνος στην περίοδο) δ) ο έλεγχος των ωοθηκών (με βιοψία) επί χρωμοσωμικών ανωμαλιών και άλλες. Οι επιπλοκές είναι πολύ σπάνιες και έτσι έχει ελαττωθεί σημαντικά ο χρόνος νοσηλείας.

Με την υστεροσκόπηση εξετάζεται η εσωτερική κοιλότητα της μήτρας και ταυτόχρονα είναι δυνατή και η αποκατάσταση ορισμένων ανωμαλιών, όπως το διάφραγμα της μήτρας.

ΤΕΣΤ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ (TEST PAP) – ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Η πιθανότητα εμφάνισης γυναικολογικού καρκίνου στο μικρό κορίτσι είναι πολύ μικρή. Ο κυτταρολογικός έλεγχος με την εξέταση κατά Παπανικολάου (test Pap) πρέπει να γίνεται από την ηλικία που η έφηβη αρχίζει να έχει σεξουαλικές επαφές.