ΕΞΕΤΑΣΗ ΜΑΣΤΟΥ


εξέταση των μαστών

Η εξέταση των μαστών και η διάγνωση των παθήσεών του πρέπει να αποτελούν μέρος του προληπτικού ελέγχου, που κάνει η κάθε γυναίκα στον γυναικολόγο της. Είναι λοιπόν φυσικό, ωφέλιμο, αλλά και απαραίτητο για τις γυναίκες, ο γυναικολόγος, που αποτελεί τον «Ιατρό της γυναίκας», να έχει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Η νεαρή γυναίκα πρέπει από μικρή ηλικία να συνειδητοποιεί την αξία της αυτοεξέτασης. Πρέπει να μάθει να ψηλαφεί το μαστό της και να εξοικειώνεται με τη φυσιολογική του υφή. Έστω κι εάν δεν έχει πρόβλημα, πρέπει να συνηθίζει τη φυσιολογική υφή του μαστού της, ανάλογα με τις φάσεις του κύκλου της, πριν και μετά την περίοδο της και να τον μαθαίνει με λεπτομέρεια. Η εξοικείωση με το μαστό της, θα κάνει πιο εύκολα αντιληπτή οποιαδήποτε διαφορά προκύψει στο μέλλον.

αυτοεξέταση των μαστών

Το σημαντικότερο ρόλο στην τελική μορφή, που θα έχει το στήθος κάθε γυναίκας, έχουν οι γενετικές προδιαγραφές της, δηλαδή τα γονίδια που κληρονομεί από τους γονείς της. Η ανάπτυξη και η διαμόρφωση του μαστού εξαρτάται από την επίδραση πολλών ορμονών, όπως των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, αλλά και της προλακτίνης, των ανδρογόνων και άλλων αυξητικών παραγόντων.

Πάνω από το 80% των περιστατικών με καρκίνο του μαστού εμφανίζονται σε γυναίκες μεγαλύτερες των 50 ετών. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις με καρκίνο του μαστού και σε πολύ νεαρότερες ηλικίες. Για το λόγο αυτό, ο έλεγχος πρέπει να ξεκινά σχετικά σε μικρή ηλικία. Σκοπός είναι να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες τραγικών αποτελεσμάτων σε νέες γυναίκες. Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία συστήνει την έναρξη της κλινική εξέτασης του στήθους από την ηλικία των 20 ετών, ενώ ενθαρρύνεται η αυτοεξέταση κάθε μήνα. 

Οι μέθοδοι εξέτασης του μαστού είναι: η αυτοεξέταση , η κλινική εξέταση από τον γυναικολόγο, οι διάφορες απεικονιστικές μέθοδοι (κυρίως η  μαστογραφία και το υπερηχογράφημα) και πολύ σπάνια η βιοψία.
Η αυτοεξέταση πρέπει να γίνεται προς το τέλος ή αμέσως μετά το τέλος της περιόδου. Εκείνες τις ημέρες το στήθος είναι λιγότερο πιθανό να είναι πρησμένο και η εξέταση είναι πιο εύκολη και πιο αξιόπιστη. Η γυναίκα, με αυτοσυγκέντρωση, ψηλαφά το μαστό της με τις άκρες των δακτύλων της, προσέχοντας να μην αφήσει κάποια περιοχή αψηλάφητη.

Η κλινική εξέταση γίνεται από τον ιατρό, μετά την περίοδο. Η γυναίκα εξετάζεται από τον ιατρό της σε καθιστή και κατακεκλιμένη θέση. Στην εξέταση ο ιατρός αναζητά ογκίδια. Συνήθως, η γυναίκα έχει ήδη εντοπίσει από μόνη της, κατά την αυτοεξέταση, ότι «πιάνει κάτι διαφορετικό στο μαστό της, το οποίο δεν το είχε παλαιοτέρα».