απαντήσεις για παιδική γυναικολογία
ΜΕΧΡΙ ΠΟΙΑ ΗΛΙΚΙΑ ΜΙΑ ΚΟΠΕΛΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ;
Το μεγαλύτερο όφελος σε μια κοπέλα μπορεί να επιτευχθεί όταν ο εμβολιασμός ολοκληρωθεί πριν από την έναρξη των σεξουαλικών επαφών. Για το σκοπό αυτό, το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έχουν ενταχθεί στο πλαίσιο του τακτικού προληπτικού εμβολιασμού στα παιδιά. Σε κάθε όμως περίπτωση, υπάρχει κάποιο όφελος για όλες τις γυναίκες, σχεδόν σε όλες τις ηλικίες. Για μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες, η χρησιμότητα του εμβολίου είναι αντικείμενο συζήτησης μεταξύ γυναίκας και Γυναικολόγου. Η απόφαση πρέπει να λαμβάνεται μετά από συνεκτίμηση κάποιων ατομικών παραγόντων.  

ΧΘΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ, ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΕ ΝΑ ΤΡΑΒΗΧΤΕΙ ΚΑΙ  ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΜΕΣΑ. ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΕΙΝΩ ΕΓΚΥΟΣ. ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;

Είναι πολύ σημαντικό σε ποια ημέρα του κύκλου βρίσκεσαι και αν ο κύκλος σου είναι σταθερός ή όχι. Το «χάπι της επόμενης ημέρας» έχει δράση αν το πάρεις μέσα στις πρώτες ώρες μετά από την επικίνδυνη επαφή. Επειδή ο χρόνος που περνά είναι σημαντικός, είναι απαραίτητη η άμεση επικοινωνία με το γυναικολόγο, την οποία έπρεπε να είχες κάνει από την πρώτη στιγμή. Πρέπει να επικοινωνήσεις αμέσως τηλεφωνικά για να σου απαντήσω αν υπάρχει κίνδυνος ή όχι και για να σου δοθούν ανάλογες οδηγίες.

Καλό θα είναι να ακολουθήσεις μια ποιο σταθερή και σίγουρη μέθοδο αντισύλληψης. Όποια σου ταιριάζει καλύτερα. Επίσης, καλό είναι να μπορείς να επικοινωνείς με κάποιο γυναικολόγο, που μπορεί να σε βοηθήσει ανά πάσα στιγμή του 24ωρου.

ΕΙΜΑΙ 17 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΡΩΤΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ. ΠΡΙΝ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΟΜΩΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕ ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ. ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ? Ή ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΑ ΟΛΑ?

Όπως ήδη ξέρεις, ο εμβολιασμός χρειάζεται 3 δόσεις. Θεωρητικά και με δύο, το αποτέλεσμα πρέπει να είναι εξίσου καλό, αλλά είναι απαραίτητο να κάνεις και την τρίτη δόση.

Το γεγονός ότι άρχισες σεξουαλικές επαφές δεν είναι καταστροφικό. Όμως σίγουρα, καλό θα ήταν να περίμενες λίγο και μετά να ξεκινούσες επαφές. Από τη στιγμή όμως που αυτό έγινε (και δεν αλλάζει), εύχομαι να έχετε χρησιμοποιήσει προφυλακτικό και φυσικά από την αρχή και για όλη την διάρκεια της επαφής. Σε αυτή την περίπτωση, η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού, κατά πάσα πιθανότητα, δεν έχει μειωθεί.

ΕΙΜΑΙ 16 ΧΡΟΝΩΝ. ΑΔΙΑΘΕΤΗΣΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΑ 12. ΑΠΟ ΤΟΤΕ Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΜΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΟΤΕ ΣΤΑΘΕΡΗ. ΟΜΩΣ ΤΩΡΑ ΕΧΩ 7 ΜΗΝΕΣ ΝΑ ΑΔΙΑΘΕΤΗΣΩ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΧΩ ΓΕΜΙΣΕΙ ΣΠΥΡΑΚΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ. ΟΙ ΤΡΙΧΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΥΞΗΘΕΙ. ΤΙ ΕΧΩ ΠΑΘΕΙ; ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ?

Το φαινόμενο που αναφέρεις είναι πραγματικά συχνό. Δε χρειάζεται πανικός, ούτε απελπισία. Υπάρχει λύση. Φαίνεται ότι υπάρχει κάποιο ορμονικό πρόβλημα, με πιθανότερη αιτία το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών.

Πρέπει να κάνεις κάποιες εξετάσεις, που είναι ειδικές για αυτές τις περιπτώσεις. Ανάλογα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων, πρέπει να λάβεις και την κατάλληλη θεραπεία. Είναι βασικό να λύσεις το πρόβλημα αυτό, και μάλιστα χωρίς μεγάλες καθυστερήσεις. Όσο η κατάσταση αυτή παραμένει, τόσο πιο δύσκολα γίνεται αναστρέψιμη. Με υπομονή και σωστή θεραπεία μπορούμε να διορθώσουμε το πρόβλημα.

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ 4 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΠΡΑΣΙΝΑ ΥΓΡΑ ΣΤΟ ΕΣΩΡΟΥΧΟ ΤΟΥ. ΤΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ;

Συνήθως τα μικρά κορίτσια, λόγω της ευαισθησίας του γεννητικού τους συστήματος ταλαιπωρούνται από κολπίτιδες. Είναι λοιπόν απαραίτητο να εξεταστεί από παιδογυναικολόγο, καθώς πρέπει να ληφθούν καλλιέργειες κολπικών υγρών και μάλιστα από το βάθος του κόλπου, πίσω από τον παρθενικό υμένα, χωρίς φυσικά να πειραχτεί αυτός. Αυτό θα επιτρέψει να βρούμε ποιο ακριβώς μικρόβιο προκαλεί τα υγρά και να πάρει το παιδί στοχευμένα το κατάλληλο αντιβιοτικό για το συγκεκριμένο μικρόβιο. Δεν είναι σωστό το παιδί να παίρνει «τυφλά» αντιβιώσεις, ελπίζοντας ότι κάποιο φάρμακο θα «πιάσει» κατά τύχη το μικρόβιο.

ΤΑ ΧΕΙΛΗ ΣΤΑ ΓΕΝΝΗΤΙΚΑ ΜΟΥ ΟΡΓΑΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΑ. ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΝΑ ΠΑΩ ΓΙΑ ΜΠΑΝΙΟ ΓΙΑΤΙ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΑΣΧΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΓΙΟ. ΕΠΙΣΗΣ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΤΟΣΟ ΑΣΧΗΜΑ ΚΑΙ ΑΒΟΛΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΩ ΜΕ ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ;

Όταν τα χείλη του αιδοίου είναι ιδιαίτερα μεγάλα, τότε μπορεί να υπάρχουν τα προβλήματα που αναφέρεις. Στις περιπτώσεις, που το πρόβλημα είναι όπως περιγράφεις, με μια μικρή και εύκολη επέμβαση, το πρόβλημα λύνεται οριστικά και κανείς δεν θα μπορεί να καταλάβει ότι κάποτε υπήρχε πρόβλημα. Η επέμβαση ονομάζεται πλαστική αποκατάσταση των μικρών χειλέων του αιδοίου. Γίνεται σε νεαρή ηλικία, αφού έχει ολοκληρωθεί η σωματική ανάπτυξη της νέας γυναίκας. Γίνεται με γενική, αλλά και με περιοδική αναισθησία και ο χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο είναι πολύ λίγος. Ο πόνος μετά από την επέμβαση είναι αμελητέος με τη χρήση αναλγητικών και ο χρόνος αποθεραπείας είναι σύντομος.

Η ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ 6 ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΒΓΑΛΕΙ ΣΤΗΘΟΣ. ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ;

Η εμφάνιση των δευτερογενών χαρακτηριστικών του φύλου (ανάπτυξη μαστών, τρίχωσης έξω γεννητικών οργάνων και μασχάλης κλπ) πριν από την ηλικία των 8 ετών είναι σημεία μιας παθολογικής κατάστασης, που ονομάζεται πρώιμη ήβη. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι τα σημεία πρώιμης ήβης πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα από ειδικούς, καθώς ένα κορίτσι, που αναπτύσσεται πρώιμα, είναι υποψήφιο να γίνει μια ενήλικη γυναίκα με χαμηλό ανάστημα..

ΕΙΜΑΙ 15 ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 2 ΒΔΟΜΑΔΕΣ ΤΟ ΕΚΑΝΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΤΑ ΕΧΩ. ΟΜΩΣ ΜΙΑ ΦΙΛΗ ΜΟΥ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ «ΑΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ, ΣΤΑΜΑΤΑΣ ΝΑ ΨΗΛΩΝΕΙΣ». ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ;

Φυσικά και δεν σχετίζεται η διαδικασία της ανάπτυξης με την έναρξη των σεξουαλικών επαφών.
Είναι πολλά τα θέματα που πρέπει να γνωρίζεις, από τη στιγμή που είσαι σεξουαλικά ενεργή. Για να προστατεύεις σωστά τον εαυτό σου, καλό είναι να κάνεις μια συζήτηση με κάποιον ειδικό, για θέματα σχετικά με αντισύλληψη, προστασία από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα κλπ. και όχι να μαθαίνεις λανθασμένα από φίλους και άσχετους με το αντικείμενο.

ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΜΟΥ ΗΡΘΕ Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΧΩ ΦΟΒΕΡΟΥΣ ΠΟΝΟΥΣ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ. ΤΑ ΠΑΥΣΙΠΟΝΑ ΔΕΝ ΜΕ «ΠΙΑΝΟΥΝ» ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΘΟΛΟΥ. ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ.

Το βασικότερο είναι να βρεθεί αν υπάρχει κάποια πάθηση που να προκαλεί αυτόν τον πόνο. Αν αποκλειστεί η παρουσία κάποιας αιτίας (ινομυώματα, πολύποδες, κύστεις ωοθηκών, ενδομητρίωση), τότε η αντιμετώπιση του πόνου στην περίοδο είναι εύκολη με φαρμακευτική αγωγή. Εκτός από τα παυσίπονα, υπάρχουν λύσεις, όπως τα αντισυλληπτικά και πολλά άλλα φάρμακα, που μπορούν να βοηθήσουν παρά πολύ και να «σώσουν» μια νεαρή κοπέλα από το βασανιστήριο της επώδυνης περιόδου.

ΕΙΜΑΙ 15 ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΦΟΒΑΜΑΙ ΜΗΠΩΣ ΜΕΙΝΩ ΕΓΚΥΟΣ. ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΗΛΙΚΙΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΡΩ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΑ; Η ΚΟΛΛΗΤΗ ΜΟΥ ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΓΙΑ ΑΚΜΗ ΑΠΟ ΤΑ 13! ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΡΩ ΚΑΙ ΕΓΩ;

Για το θέμα της αντισύλληψης, είναι σίγουρο ότι η ηλικία σου δεν αποτελεί πρόβλημα. Όμως είναι καλό να συζητήσεις με κάποιον ιατρό πρώτα, γιατί υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις στις οποίες η λήψη των αντισυλληπτικών, όπως και όλων των φαρμάκων, ΔΕΝ ενδείκνυται. Αυτή είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει για τη δική σου ασφάλεια.

ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΕΙΝΩ ΕΚΓΥΟΣ. ΟΜΩΣ ΑΝ ΠΑΡΩ ΧΑΠΙΑ ΘΑ ΠΑΧΥΝΩ; ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ Ή ΚΑΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΜΟΥ;

Η λήψη των αντισυλληπτικών, όπως και όλων των φαρμάκων μπορεί να έχει και κάποιες, συνήθως μικρές, ανεπιθύμητες δράσεις. Συμβαίνει σπάνια, αλλά καλό είναι να συζητήσεις το ιστορικό σου, πριν τα ξεκινήσεις, με κάποιον ειδικό. Για το θέμα του βάρους μην ανησυχείς, υπάρχουν νεότερης γενιάς χάπια που δεν αυξάνουν το βάρος, αλλά ίσως και να το μειώνουν λίγο. Η επίδραση στον κύκλο, αν τα παίρνεις σωστά, είναι ευεργετική.

mia fili mou exei molinthi apo ton io HPV ...pigame mazi gia psonia k agorase 1 zeugari skoularikia. Etsi evgale auta pou forouse k m ta edose k
ego ta foresa uparxei periptosei na kolisa k ego ?

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (ΗPV), είναι ένας σεξουαλικά μεταδιδόμενος ιός, που βρίσκεται σε άντρες και γυναίκες και προκαλεί ΤΟΠΙΚΗ μόλυνση. Έχουν ανιχνευθεί και ταυτοποιηθεί πάνω από 200 τύποι HPV. Κάποιοι από αυτούς προκαλούν κάποιες φορές αλλοιώσεις στο γεννητικό σύστημα. Ο κύριος τρόπος μετάδοσης του ιού είναι η χωρίς προφύλαξη σεξουαλική επαφή. Καταλαβαίνετε λοιπόν, ότι δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ περίπτωση, η φίλη σας να σας έχει μεταδώσει τον ιό με τα σκουλαρίκια. Αυτά θα ήταν όμως εξαιρετικά επικίνδυνα, εάν η φίλη σας ήταν φορέας το HIV (ο ιός του AIDS), HBV ( ο ιός της Ηπατίτιδας Β),  HCV( ο ιός της Ηπατίτιδας C) και διάφορα άλλα. 

Νιώθω περίεργα γιατί έχω λίγες τρίχες στο στήθος γύρω από τη θηλή. Τι σημαίνει αυτό; Είναι επικίνδυνο; Πρέπει να τις βγάλω;

Αν πρόκειται για δύο-τρεις τρίχες, δε χρειάζεται να ανησυχείς. Είναι θέμα ιδιοσυγκρασίας και κληρονομικότητας. Απέφυγε να τις ξεριζώνεις, γιατί κινδυνεύεις από μόλυνση. Αν σε ενοχλούν αισθητικά μπορείς να καταφύγεις στην τεκμηριωμένα αποτελεσματική λύση του LASER από γιατρό ή σε ριζική αποτρίχωση από ειδικευμένη αισθητικό.

Αν όμως παρουσιάζεις έντονη τριχοφυΐα και σε άλλα σημεία του σώματος (στέρνο, γραμμή κοιλιάς κλπ), η οποία συνδυάζεται με άλλα συμπτώματα (ακμή, τάση για παχυσαρκία, διαταραχές της περιόδου), τότε είναι ένα θέμα που πρέπει να διερευνηθεί. Πιθανόν να πρόκειται για υπερανδρογοναιμία, που είναι χαρακτηριστικό, συνήθως του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών.

Είμαι 17 ετών και έχω άστατο κύκλο. Κάποιος μου είπε ότι έχω πολυκυστικές ωοθηκες. Εσείς τι λέτε?

Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια πολύ συνηθισμένη πάθηση που εμφανίζεται στο 7% των γυναικών της αναπαραγωγικής ηλικίας. Στις γυναίκες, που πάσχουν από αυτό το σύνδρομο, υπάρχει διαταραχή στην ισορροπία των ορμονών, που ρυθμίζουν την ωοθυλακιορρηξία. Το σύνδρομο εκδηλώνεται με δασυτριχισμό, προβλήματα ακμής, αύξηση του βάρους, διαταραχές της περιόδου, διαταραχές του σακχάρου και της ινσουλίνης κα.

Για τη διάγνωση του συνδρόμου δεν φτάνει μια ανωμαλία στον κύκλο, καθώς αυτή μπορεί να οφείλεται και σε κάποια άλλα αίτια. Η  σωστή διάγνωση στηρίζεται κυρίως στο ιστορικό και την κλινική εξέταση, αλλά και σε μερικές εξετάσεις ορμονών, που θεωρεί απαραίτητες ο γυναικολόγος. Το υπερηχογράφημα δείχνει αν υπάρχουν κύστες στις ωοθήκες. Η διάγνωση δεν είναι καθόλου απλή και στηρίζεται σε συνδυασμό των παραπάνω αποτελεσμάτων. Δεν πρέπει να βάζουμε εύκολα τη «σφραγίδα» των πολυκυστικών ωοθηκών.

Αν ο γυναικολόγος διαπιστώσει ότι η γυναίκα πάσχει από Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, συστήνει μια κατάλληλη, για την περίπτωση, θεραπεία, συχνά με αντισυλληπτικά χάπια, που ελαττώνουν τα επίπεδα των ανδρογόνων και ρυθμίζουν την περίοδο. Σήμερα υπάρχουν και αρκετές λύσεις χωρίς να λαμβάνει η γυναίκα ορμόνες.

Είμαι 16 χρονών κι από τα 13, που μου ήρθε η περίοδος, δεν είναι σταθερή. Εμφανίζεται λίγο αίμα, πότε κάθε 30 μέρες και πότε κάθε 45 και κρατάει 1-2 μέρες. Είναι φυσιολογικό; Όλες οι φίλες μου έχουν κάθε μήνα πολύ αίμα, πονάνε και αποφεύγουν ακόμα και τη γυμναστική. Εμένα μου αρέσει να αθλούμαι και με βολεύει  αυτή η κατάσταση, αλλά μήπως δεν είναι φυσιολογικό και πρέπει να το κοιτάξω;

Τα περισσότερα κορίτσια έχουν σταθερή περίοδο, με άφθονο αίμα και μια ελαφρά ενόχληση. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να παρουσιαστεί κάποια διαφοροποίηση. Ο συνηθισμένος κύκλος διαρκεί 28 μέρες, αλλά κυμαίνεται φυσιολογικά, από κοπέλα σε κοπέλα, από 22 έως και 35 ημέρες. Επίσης ως προς την ποσότητα του αίματος που αποβάλλεται, θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι μπορεί η έμμηνος ρύση να διαρκεί 3-6 μέρες, αλλά θεωρείται φυσιολογική ακόμα κι αν κρατάει μόνο δύο ημέρες, ενώ δε συνοδεύεται απαραίτητα από πόνους στην κοιλιά και τη μέση.

Αν όμως η περίοδός σου εμφανίζεται σε πιο αραιά διαστήματα, σίγουρα πρέπει να το κοιτάξεις, καθώς  είναι μια διαταραχή που λέγεται αραιομηνόρροια. Μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως πχ ενέχει την υποψία για την ύπαρξη του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών.
Οπωσδήποτε πρέπει να επισκεφτείς ένα γυναικολόγο, ο οποίος αφού πάρει το ιστορικό σου, θα σε στείλει να κάνεις ορμονικό έλεγχο, για να διαπιστώσει αν τυχόν χρειάζεσαι θεραπεία με ορμόνες, που θα ρυθμίσουν τον κύκλο σου.

Υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες, που επηρεάζουν τη διάρκεια του κύκλου. Εξάλλου, σε μερικές κοπέλες συμβαίνει να σταματά τελείως η περίοδος (αμηνόρροια). Η διακοπή της περιόδου, αλλά και γενικά οι διαταραχές του κύκλου, οφείλονται σε πολλές περιπτώσεις σε ψυχολογικές ή στρεσσογόνες καταστάσεις, συνδέονται με σωματική κόπωση, ενώ μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα διατροφικών διαταραχών (βουλιμία, ανορεξία). Είναι δηλαδή το «καμπανάκι» του οργανισμού που σε ειδοποιεί ότι καταπονείται κι εξαντλείται σωματικά ή συναισθηματικά. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν αγχώνεσαι υπερβολικά με τα μαθήματα, όταν αντιμετωπίζεις προβλήματα με τους γονείς σου, όταν δεν τρέφεσαι σωστά και χάνεις βάρος, ή ακόμα όταν ασκείσαι πολλές ώρες τη μέρα με έντονη γυμναστική.

Eimai 19 xronwn. I teleutaia for a pou ekana sex me to filo mou htan prin 2 evdomades peripou kai apo kei kai pera xwrisame, opote den exw sexoualikh epafi twra. Nomizw oti den xreiazetai na kanv to test Pap, efoson den kanw sex. Thelon a matho an kati tetoio isxuei.

Η δοκιμασία κατά Παπανικολάου πρέπει να γίνεται λίγο καιρό μετά την πρώτη επαφή, άσχετα από το αν οι επαφές συνεχίζονται. Σκοπός είναι ο έλεγχος του τραχήλου της μήτρας για πιθανές αλλοιώσεις και βλάβες και κατ΄ επέκταση, η πρώτη επιβεβαίωση του "καλώς έχειν" του τραχήλου, που θα χρησιμεύσει ως βάση για το μέλλον. Άρα, αν δεν έχεις κάνει το πρώτο σου τεστ Παπανικολάου, καλό και σωστό είναι να το κάνεις. Έπειτα, ανεξάρτητα από το αν έχεις σεξουαλικό σύντροφο ή όχι θα πρέπει να κάνεις ένα τακτικό έλεγχο με ένα pap-test κάθε 1-2 χρόνια, μέχρι την ηλικία των 65-70 ετών.

‘Όταν έχω περίοδο αποφεύγω να πλένομαι στην ευαίσθητη περιοχή, γιατί υπάρχει φόβος να κρυώσω ή να πάθω βλάβη στις σάλπιγγες όπως λένε. Είναι αλήθεια; Υπάρχει φόβος να πάθω κάτι;

Αυτό δεν είναι παρά ένας μύθος. Σαφέστατα και πρέπει να φροντίζεις την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής, και ειδικά εκείνες τις ημέρες του μηνά, αφού η παρουσία αίματος κάνει την ανάπτυξη μικροβίων ακόμα πιο εύκολη. Το μόνο που δεν πρέπει να κανείς είναι κολπικές πλύσεις ή να βάζεις αντίθετα (ανάποδα, προς τα επάνω) τη ροή του νερού, γιατί ο τράχηλος της μήτρας είναι ανοιχτός και είναι πιθανή η επιστροφή του αίματος της περιόδου από τον κόλπο, μέσα στη μήτρα μαζί με μικρόβια. Καλή καθαριότητα, λοιπόν, εξωτερικά, αλλά όχι εσωτερικά, με προσοχή στις οδηγίες.

Επειδή έχω υγρά πρέπει να χρησιμοποιώ καθημερινά σερβιετάκια;

Το ερώτημα, που αρχικά θα πρέπει να σε απασχολεί, είναι το γιατί έχεις υγρά και μάλιστα σε καθημερινή βάση. Σε περίπτωση που αυτά τα υγρά εμφανίζονται καθόλη τη διάρκεια του μήνα, τότε πρέπει να συμβουλευτείς γυναικολόγο, γιατί πιθανά κάποιο μικρόβιο σου έχει δημιουργήσει κολπίτιδα με αποτέλεσμα την έκκριση υγρών (ιδίως αν αυτά έχουν άλλη εμφάνιση και όχι σαν νερό ή αν συνοδεύονται και από φαγούρα, ερεθισμό ή κάποιο άλλο σύμπτωμα). Κάποια από αυτά τα μικρόβια μπορεί να γίνουν, εκτός από ενοχλητικά, και πολύ επικίνδυνα. Είναι αρκετά επικίνδυνο να έχεις κάποια κολπίτιδα και να μην τη θεραπεύεις για πολύ καιρό. Το να φοράς απλά ένα σερβιετάκι δεν σου λύνει το πρόβλημα.

Είμαι 17 χρονών. Εδώ και δύο μέρες έχω παρατηρήσει ότι την ώρα που κάνω την ανάγκη μου, προς το τέλος, νιώθω ένα τσούξιμο στην ουρήθρα και πηγαίνω στην τουαλέτα πιο συχνά. Ήθελα να μάθω αν είναι κάτι σοβαρό και αν πρέπει να κάνω κάτι. Μήπως έχει κάποια σχέση που την προηγούμενη μέρα πριν αρχίσει το τσούξιμο είχα κάνει σεξ με το αγόρι μου.

Τα συμπτώματα που περιγράφεις μοιάζουν με εκείνα μιας ουρολοίμωξης.
Η συχνότερη περίπτωση είναι να υπάρχει κάποιο μικρόβιο στην ουροδόχο  κύστη σου, σε χαμηλή συγκέντρωση, και να «πυροδοτείται» μια λοίμωξη με το σεξ.  Επίσης μπορεί να σου μεταδίδει κάποιο μικρόβιο ο σύντροφος σου ή να μεταφέρεται κάποιο μικρόβιο από τον κόλπο σου στην ουρήθρα σου κατά τη διάρκεια της επαφής.
Πρέπει να διερευνήσεις την περίπτωση αυτή με κάποιες απλές εξετάσεις. Υπάρχουν λύσεις που μπορούν να σε απαλλάξουν από το πρόβλημα.

Είμαι 19 ετών και θέλω να έχω επαφές με το αγόρι μου χωρίς προφυλακτικό. Επειδή φοβάμαι μήπως μείνω έγκυος, θέλω να παίρνω το χάπι της επόμενης μέρας μετά από το σεξ. Όμως στο φαρμακείο μου είπαν πως χρειάζομαι ιατρική συνταγή. Είναι απαραίτητο να μου το δώσει γιατρός? Γιατί? Είναι επικίνδυνο?
 

Το χάπι της επόμενης μέρας (Επείγουσα Αντισύλληψη) αποτελεί μια «πυροσβεστική», περιστασιακή, έκτακτης ανάγκης μέθοδο αντισύλληψης που προλαμβάνει την εγκυμοσύνη μετά από σεξουαλική επαφή που έγινε χωρίς ή με ανεπαρκή αντισύλληψη.

Συνήθως εφαρμόζεται όταν η γυναίκα ξεχάσει να λάβει το αντισυλληπτικό χάπι ή το προφυλακτικό «βγει/σπάσει», καθώς επίσης όταν ο σύντροφος δεν αποσύρει το πέος από τον κόλπο έγκαιρα, προκειμένου να εκσπερματίσει εκτός.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι το «χάπι της επόμενης ημέρας» δεν μπορεί να αποτελεί τακτική αντισυλληπτική μέθοδο.
Το σωστό είναι η γυναίκα να συζητήσει με το γυναικολόγο και να βρουν μια σωστή αντισυλληπτική μέθοδο, που να της ταιριάζει.

Η συνταγογράφηση από γιατρό δεν σημαίνει ότι το χάπι είναι επικίνδυνο. Σκοπός είναι να περιορίσει την άσκοπη και αλόγιστη χρήση του χαπιού, καθώς ο γυναικολόγος ξέρει πότε η γυναίκα το χρειάζεται και πότε δεν είναι απαραίτητο να το χρησιμοποιήσει. Επίσης, με αφορμή αυτό, θα συζητήσουν μαζί για να βρουν μια σωστή αντισυλληπτική μέθοδο που να ταιριάζει με τις προσωπικές ανάγκες της συγκεκριμένης γυναίκας. 

Θα ήθελα να σας ρωτήσω γιατί η μέθοδος της διακεκομμένης συνουσίας θεωρείται αναποτελεσματική και ανασφαλής;

Κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής και πριν την εκσπερμάτιση, υπάρχει έξοδος από το πέος του άνδρα κάποιας μικρής ποσότητας υγρών, η οποία δεν γίνεται αντιληπτή, τα οποία ονομάζονται προσπερματικά υγρά. Τα υγρά αυτά συμπαρασύρουν λίγες χιλιάδες σπερματοζωαρίων, που είναι ικανά αν και λίγα, κάποιες φόρες να προκαλέσουν εγκυμοσύνη.

Οι πιθανότητες για ανεπιθύμητη κύηση αυξάνουν σε μια δεύτερη, συνεχόμενη επαφή του ζευγαριού, καθώς τα προσπερματικά υγρά μπορεί να συμπαρασύρουν σπερματοζωάρια, που έχουν παραμείνει μέσα στην ουρήθρα, από σταγόνες σπέρματος, από την πρώτη επαφή..

Άλλος λόγος, που καθιστά επισφαλή αντισυλληπτική μέθοδο τη μέθοδο της διακεκομμένης συνουσίας είναι ότι ο άντρας μπορεί να μην προλάβει να εξέλθει του κόλπου, στην προσπάθεια του να παρατείνει λίγο παραπάνω την ευχαρίστησή του. 

Ανησυχω για το υψος που θα εχει η κορουλα μου οταν τελικα ενηλικιωθει. Τωρα ειναι 7 χρονων. Ο πατερας της ειναι ψηλος, αλλα εγω ειμαι κοντη. Πως μπορω να ξερω ποσο θα ψηλωσει τελικα το κοριτσακι μου;
Το τελικό ύψος κάθε ατόμου καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από διάφορα γονίδια που κληρονομεί από τους γονείς του. Σε γενικές γραμμές το γενετικά προκαθορισμένο ύψος του ατόμου επηρεάζεται από το ποσό των γονιδίων, που κληρονομεί από κάθε γονέα π.χ. πόσα "υψηλά" γονίδια από ένα ψηλό πατέρα και πόσα "χαμηλά" γονιδίων από μια χαμηλού αναστήματος μητέρα και το αντίστροφο.
Επίσης, πολλοί άλλοι εξωτερικοί παράγοντες μπορεί να συμβάλουν στον καθορισμό του τελικού αναστήματος ενός ατόμου, όπως για παράδειγμα η άσκηση, η διατροφή, αλλά και η ηλικία εμφάνισης της πρώτης περιόδου στα κορίτσια.
Ενδεικτικά, υπάρχει ένας γενικός κανόνας, με βάση το ύψος των δυο γονέων, που μας δίνει μια εικόνα του αναμενόμενου τελικού ύψους των παιδιών, χωρίς όμως να λαμβάνει υπόψη τη γενικότερη επίδραση του περιβάλλοντος, που ανέφερα παραπάνω.