Αλλάζει ο κύκλος με την έναρξη της σεξουαλικής ζωής;

dx1

 

Μια πολύ συχνή απορία των εφήβων που ξεκινούν τη σεξουαλική ζωή τους είναι το κατά πόσο η έναρξη των ερωτικών επαφών μπορεί επηρεάσει ή και να αλλάξει τη συχνότητα εμφάνισης της «περιόδου» τους και γενικά των χαρακτηριστικών αυτής (συχνότητα, διάρκεια, ποσότητα αίματος, κ.α.). Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι τα χαρακτηριστικά της περιόδου, που επιστημονικά ονομάζεται έμμηνος ρύση, εξαρτώνται από την παράγωγη και την ισορροπία των ορμονών μεταξύ τους. Έτσι είναι σαφές ότι το θέμα της περιόδου και του κύκλου δεν έχει σχέση με την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας. Οι ορμόνες δεν μεταβάλλονται όταν η γυναίκα ξεκινήσει ερωτικές επαφές καθώς η σεξουαλική πράξη δεν μπορεί να μεταβάλλει τις ορμόνες. Είναι ένας αστικός μύθος ότι αυτό μπορεί να συμβεί αλλά είναι σίγουρο ότι όταν μια κοπέλα «ολοκληρώνει» δεν επηρεάζονται και δεν μεταβάλλονται οι ορμόνες της, ούτε γίνεται κάποια ορμονική διαταραχή.

 

Έναρξη σεξουαλικής δραστηριότητας και ορμόνες

Οι σεξουαλικές επαφές και η έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό. Η νέα γυναίκα, που θα αναζητήσει τη σεξουαλικότητα της σε κάποια στιγμή της ζωής της, θα ξεκινήσει και τις ερωτικές επαφές. Μερικές φορές, κάτι που μπορεί να προκαλέσει μια μεταβολή στις ορμόνες της γυναίκας είναι πιθανά το άγχος της «πρώτης φοράς». Ακόμα και μετά από την πρώτη φόρα, όσο η νέα γυναίκα έχει το άγχος του «αγνώστου» ή το άγχος της «καλής εικόνας» στα μάτια του συντρόφου της, αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια μικρή «αναστάτωση» σε κάποιες ορμόνες και να παίζει κάποιο σημαντικό ρόλο στην παράγωγη και την απελευθέρωση ορμονών όπως η προλακτίνη. Η μικροανωμαλία που προκαλείται από το άγχος μπορεί να προκαλεί κάποια μικροανωμαλία και στον κύκλο της έφηβης ή νέας γυναίκας. Αυτό όμως δεν συνεπάγεται κάποια σοβαρή ορμονική διαταραχή ή κάποια πάθηση. Άρα, δεν πρέπει και να τρομάζει τη γυναίκα, καθώς όσο πιο πολύ αγχώνεται τόσο πιο πολύ θα διαταράσσει τον κύκλο της.

 

Παρατεταμένη ανωμαλία κύκλου και εμμήνου ρύσεως

Προσοχή πρέπει να δώσει η γυναίκα σε περίπτωση συνέχισης των ανωμαλιών του κύκλου ή της περιόδου, καθώς πολλές φορές, σε τέτοιες περιπτώσεις η γυναίκα αποδίδει τις ανωμαλίες αυτές σε άγχος ή άλλους εξωγενείς παράγοντες (αλλαγή περιβάλλοντος, πυρετό, διατροφή, κ.α.). Όμως καλό είναι να συμβουλευτεί το γυναικολόγο της για να διασφαλιστεί ότι η ανωμαλία δεν οφείλεται σε κάποια νόσο αλλά σε κάποια εξωγενή, μη παθογόνα, παροδικά αίτια.

Συμπερασματικά, η έναρξη των ερωτικών επαφών ως πράξη δεν μπορεί να προκαλέσει καμία αλλαγή στον κύκλο ή στην έμμηνο ρύση και δεν πρέπει να βάζει σε ανησυχία τη νεαρή γυναίκα. Το άγχος μπορεί να δημιουργήσει μικροδιαταραχές (αλλά όχι αλλαγή του κύκλου) που θα εξαφανιστούν από μόνες τους μόλις η γυναίκα το αποβάλλει.

instagram facebook youtube twitter linkedin

Δρ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ - ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΑΙΔΟΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Healthy Lady, Κέντρο Παιδικής κι Εφηβικής Γυναικολογίας

Λεωφ. Κηφισίας 250-254, Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα)

Με ραντεβού σε Γλυφάδα και Τρίπολη 210 6919219 Email: info@healthylady.gr

ΠΑΙΔΟΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ - Γυναικολόγος για παιδιά και έφηβες

Εγγραφείτε στο newsletter μας!