Πόσες φορές μπορώ να πάρω το χάπι της επόμενης μέρας;

xap11

Μια απορία που ακούγεται συχνά στα γυναικολογικά ιατρεία από γυναίκες και κορίτσια κάθε ηλικίας, αλλά ιδίως από τις νέες κοπέλες είναι η εξής: «Έχω ακούσει ότι το χάπι της επόμενης ημέρας μπορείς να το πάρεις μόνο λίγες φορές σε όλη σου τη ζωή. Είναι σωστό αυτό;»

Πρέπει να τονίσουμε ότι το χάπι αυτό αποτελεί μια «πυροσβεστική» μέθοδο, που διορθώνει λάθη ή ατυχήματα, που μπορεί να καταλήξουν σε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Δεν αποτελεί μέθοδο αντισύλληψης και δεν πρέπει να λαμβάνεται σε τακτική βάση, καθώς μπορεί να αλλάξει τον κύκλο και η ανωμαλία αυτή να αυξήσει, και μάλιστα κατά πολύ, τον κίνδυνο μιας ανεπιθύμητης κύησης στους επόμενους μήνες. Όταν χαλάει ο κύκλος από το χάπι, χρειάζεται συχνά (όχι πάντα) 1-2 μήνες για να επανέλθει.

xap12

Είναι μύθος ότι η μέθοδος της επείγουσας αντισύλληψης μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατες βλάβες στον οργανισμό. Δεν πρέπει να κατηγορούμε άδικα το χάπι και καλό είναι, όταν υπάρχει λόγος, να λαμβάνεται.

Το χάπι της επόμενης ημέρας είναι μια μέθοδος, που καλό είναι να λαμβάνεται μετά από συνεννόηση με το Γυναικολόγο, γιατί δεν πρέπει να γίνεται άσκοπη χρήση του. Από την εμπειρία μου, ένα ποσοστό περίπου 40% λαμβάνει το χάπι χωρίς να υπάρχει λόγος. Πολλά εξαρτώνται από την ημέρα του κύκλου κατά την οποία συνέβηκε το ατύχημα, αλλά και από την διάρκεια και σταθερότητα του κύκλου. Το ζευγάρι πρέπει να βρει μια σωστή αντισυλληπτική μέθοδο, που να του ταιριάζει και να μην χρειάζεται να καταφεύγει συχνά στην επείγουσα αντισύλληψη, παρά μόνο σπάνια, όταν υπάρχει πραγματικά ανάγκη.

instagram facebook youtube twitter linkedin

Δρ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ - ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΑΙΔΟΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Healthy Lady, Κέντρο Παιδικής κι Εφηβικής Γυναικολογίας

Λεωφ. Κηφισίας 250-254, Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα)

Με ραντεβού σε Γλυφάδα και Τρίπολη 210 6919219 Email: info@healthylady.gr

ΠΑΙΔΟΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ - Γυναικολόγος για παιδιά και έφηβες

Εγγραφείτε στο newsletter μας!