Ποιες είναι οι γόνιμες ημέρες μου;

gonimes1

Για να υπολογίσουμε με επιτυχία τις γόνιμες ημέρες του κύκλου πρέπει ο κύκλος να είναι σταθερός, για τουλάχιστον 6 μήνες.

Η απελευθέρωση του ωαρίου γίνεται περίπου στη μέση το κύκλου και διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα (ανάλογα με τη διάρκεια του κύκλου). Το ωάριο ζει περίπου 24 ώρες, αλλά έχουν αναφερθεί και περιπτώσεις που το ωάριο έζησε ακόμα και μια εβδομάδα. Άρα, αν συνυπολογίσουμε και τη διάρκεια ζωής του σπερματοζωαρίου, οι «επικίνδυνες» (στην περίπτωση που δεν επιθυμούμε εγκυμοσύνη) ημέρες διαρκούν αρκετά περισσότερο.

gonimes2

Φυσικά, μόνο τις γόνιμες ημέρες μια γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος, αλλά καθώς ο κύκλος είναι ευμετάβλητος, πχ άγχος ή στρες, μπορεί να μετατοπισθούν οι γόνιμες ημέρες και να υπάρξει ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Αν ο κύκλος είναι σταθερός και η γυναίκα επιθυμεί εγκυμοσύνη μπορεί να υπολογίσει πότε να έχει επαφή. Αν δεν έχει σταθερό κύκλο δεν μπορεί εύκολα να υπολογίσει.

Ανάλογα με το αν η κοπέλα επιθυμεί εγκυμοσύνη ή όχι πρέπει να συμβουλευτεί γυναικολόγο για να υπολογίσουν ακριβώς ποιες είναι οι γόνιμες ημέρες. Αν δεν επιθυμεί εγκυμοσύνη θα υπολογίσουν μαζί ποιες είναι οι επικίνδυνες ημέρες και ακόμα καλύτερα θα βρουν μια μέθοδο αντισύλληψης, που να της ταιριάζει.

 

instagram facebook youtube twitter linkedin

Δρ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ - ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΑΙΔΟΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Healthy Lady, Κέντρο Παιδικής κι Εφηβικής Γυναικολογίας

Λεωφ. Κηφισίας 250-254, Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα)

Με ραντεβού σε Γλυφάδα και Τρίπολη 210 6919219 Email: info@healthylady.gr

ΠΑΙΔΟΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ - Γυναικολόγος για παιδιά και έφηβες

Εγγραφείτε στο newsletter μας!