210 6919219 επικοινωνήστε για ραντεβού

Παγκοσμία Ημέρα Νεολαίας: ας προστατεύσουμε τους νέους

Τα περισσότερα παιδιά αλλά και οι έφηβοι στην Ευρώπη απολαμβάνουν ένα οργανωμένο, αξιόπιστο και αξιοπρεπές σύστημα Υγείας. Φυσικά υπάρχουν σημαντικές διαφορές από χώρα σε χώρα, αλλά και από περιοχή σε περιοχή. Το αισιόδοξο είναι ότι στην Ευρώπη υπάρχουν χώρες που έχουν από τα πιο χαμηλά ποσοστά θανάτων στα παιδιά.

Όμως το ανησυχητικό είναι ότι οι διαφορές μεταξύ των χωρών είναι σε κάποιες περιπτώσεις μεγάλες. Οι διαφορές γίνονται ακόμα μεγαλύτερες όταν συγκρίνουμε το σύνολο των κρατών της Υφηλίου.Τα περισσότερα παιδιά αλλά και οι έφηβοι στην Ευρώπη απολαμβάνουν ένα οργανωμένο, αξιόπιστο και αξιοπρεπές σύστημα Υγείας. Φυσικά υπάρχουν σημαντικές διαφορές από χώρα σε χώρα, αλλά και από περιοχή σε περιοχή. Το αισιόδοξο είναι ότι στην Ευρώπη υπάρχουν χώρες που έχουν από τα πιο χαμηλά ποσοστά θανάτων στα παιδιά. Όμως το ανησυχητικό είναι ότι οι διαφορές μεταξύ των χωρών είναι σε κάποιες περιπτώσεις μεγάλες. Οι διαφορές γίνονται ακόμα μεγαλύτερες όταν συγκρίνουμε το σύνολο των κρατών της Υφηλίου.

neolaia

Προγράμματα προστασίας παιδιών, εφήβων και νέων

Ο ΟΗΕ έχει αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες για την προστασία των παιδιών και των εφήβων, πάνω σε πολλές πτυχές της ζωής τους. Αναπτύσσονται προγράμματα υπέρ της μόρφωσης και της υγείας και κατά της φτώχειας, της πείνας αλλά και για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προς την κατεύθυνση της ισότητας των φύλων, με προστασία και ενδυνάμωση των κοριτσιών, της προστασίας τους από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση.

 

Προστασία της υγείας των νέων

Οι περισσότερες αιτίες θανάτου στα παιδιά είναι προβλέψιμες και μπορούμε να τις αποφύγουμε. Με χαμηλό κόστος, μπορούμε να αποφύγουμε πολλά από τα τροχαία ατυχήματα, ενώ αντιμετωπίζοντας και τη φτώχεια μπορούμε να αποφύγουμε περίπου 2 στους 3 θανάτους! Τα παιδιά είναι εξαιρετικά ευάλωτα στη μόλυνση του περιβάλλοντος. Οι νέοι χρειάζονται καθαρό αέρα, τροφή, καθαρό νερό, ένα ασφαλές σπίτι, εκπαίδευση και πληροφορίες για ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής που θα προασπιστεί από συγκεκριμένες φιλικές, δωρεάν, κρατικές οργανώσεις και δομές.

 

Προστασία της σεξουαλικής υγείας

Ένας από τους σημαντικούς τομείς της Υγείας των νέων είναι και η σεξουαλική υγεία. Οι νέοι παρασύρονται από τις αυξημένες βιολογικές ορμές τους, για να εξερευνήσουν τη σεξουαλικότητα τους. Πολύ συχνά οι νέοι ξεκινούν τη σεξουαλική δραστηριότητα τους σε πολύ νεαρή ηλικία και αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα. Η πρόωρη έναρξη των ερωτικών επαφών σε νεαρή ηλικία είναι αποτέλεσμα των κοινωνικών προτύπων που παρουσιάζονται σήμερα στην τηλεόραση και στο διαδίκτυο. Πολλές φόρες τα σεξουαλικά ερεθίσματα είναι τόσα πολλά που «λυγίζουν» τις ηθικές αντιστάσεις των νέων, που μπαίνουν στον πειρασμό να ξεκινήσουν την ερωτική ζωή τους από πάρα πολύ νωρίς. Σημαντική παράμετρος του προβλήματος είναι η έλλειψη πληροφόρησης που έχουν τα νεαρά παιδιά για θέματα σεξουαλικής υγείας, αντισύλληψης, προστασίας από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, κανόνες υγιεινής και άλλα. Επιπλέον παράγοντας είναι η αίσθηση του «άτρωτου» που έχουν οι νέοι και της φιλοσοφίας ότι «αυτά συμβαίνουν στους άλλους». Με τις αυξημένες ορμές οδηγούνται σε συχνές αλλαγές συντρόφων και αναζήτηση περισσότερων εμπειριών. Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω (πρόωρη έναρξη, τακτική εναλλαγή, συχνές επαφές, έλλειψη πληροφόρησης, αίσθημα «άτρωτου»), οδηγούν σε πολλά προβλήματα. Τα κυριότερα είναι οι ανεπιθύμητες κυήσεις και τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

 

Οργάνωση του προστατευτικού πλαισίου για τους νέους

Σήμερα, υπάρχουν οι γνώσεις για το πώς πρέπει να θωρακίσουμε τους νέους. Είναι σημαντικό να οργανωθούν δομές από ειδικούς που θα μπορέσουν να δώσουν όλες τις απαραίτητες γνώσεις στα νέα παιδιά για τους τρόπους που θα προστατέψουν την υγεία τους και για το δικαίωμα τους σε μια ασφαλή, υγιή και ευχάριστη καθημερινότητα, προστατεύοντας τη σωματική, ψυχική και πνευματική τους υγεία.

instagram facebook youtube twitter linkedin

Δρ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ - ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΑΙΔΟΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Healthy Lady, Κέντρο Παιδικής κι Εφηβικής Γυναικολογίας

Λεωφ. Κηφισίας 250-254, Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα)

Με ραντεβού σε Γλυφάδα και Τρίπολη 210 6919219 Email: info@healthylady.gr

ΠΑΙΔΟΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ - Γυναικολόγος για παιδιά και έφηβες

Εγγραφείτε στο newsletter μας!