210 6919219 επικοινωνήστε για ραντεβού

Ξεκίνησα επαφές. Πότε πρέπει να πάω στο γυναικολόγο;

Η έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό στη ζωή της γυναίκας. Όμως πάρα πολύ συχνά συνοδεύεται και από πολλά ερωτηματικά, ανασφάλειες αλλά ακόμα και φόβους.

Δυστυχώς, η έφηβη συνήθως δεν έχει την απαραίτητη πληροφόρηση και εκπαίδευση πάνω στα θέματα που αφορούν τη σεξουαλική και γυναικολογική υγεία, και αρκετές φορές και την ωριμότητα για να αντιμετωπίσει αυτές τις καταστάσεις. Ως συνέπεια έχουμε να μην ξέρει τι πρέπει να προσέχει, τόσο κατά την έναρξη των σεξουαλικών επαφών, όσο και μετά από αυτή.

efivi gynaikologos

 

Πότε πάω στο γυναικολόγο εφήβων

Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που κάνουν οι έφηβες είναι το τι πρέπει να κάνουν μετά από την έναρξη των ερωτικών επαφών. Πρέπει να επισκεφτούν γυναικολόγο; Πρέπει να εξεταστούν; Πότε πρέπει να γίνεται το τεστ παπ;

Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα πρέπει να γίνει με ακρίβεια και κατανοητό τρόπο.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το καλύτερο αποτέλεσμα έχουμε όταν η έφηβη έχει ενημερωθεί σωστά από γυναικολόγο εφήβων, πριν ξεκινήσει σεξουαλικές επαφές. Έτσι, θα έχει την ευκαιρία να μάθει πολλά πράγματα σχετικά με τον εμβολιασμό κατά του Ιού των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας (HPV). Επίσης θα ξέρει πώς να προστατευτεί αποτελεσματικότερα από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα αλλά και από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Θα ξέρει τι να περιμένει κατά τη διάρκεια της πρώτης επαφής και δεν θα γεμίζει με φόβο και ανασφάλεια, αλλά θα μπορεί να απολαύσει με μεγαλύτερη άνεση τον ερωτισμό της, όταν έρθει η ώρα.

 

Η έφηβη μετά την έναρξη των σεξουαλικών επαφών

Όταν η έφηβη ξεκινήσει της ερωτική ζωή της, τότε υπάρχει και πάλι περιθώριο και ουσία σε μια επίσκεψη στο γυναικολόγο εφήβων ώστε να συζητηθούν η εντύπωση σχετικά με το σεξ, η εφαρμογή της αντισυλληπτικής μεθόδου που πρέπει να επιλεγεί, πιθανές απορίες που έχουν προκύψει ή ακόμα και προβλήματα. Έτσι η έφηβη θα έχει μια ομαλή και απροβλημάτιστη σεξουαλική δραστηριότητα. H γυναικολογική εξέταση δεν είναι απαραίτητη σε αυτή την αρχική φάση. Εάν όμως υπάρχει κάτι που προβληματίζει την έφηβη, τότε η εξέταση είναι απαραίτητη.

 

Pap test στην έφηβη

Η εξέταση κατά Παπανικολάου ή αλλιώς test Pap, δεν χρειάζεται να γίνει πολύ νωρίς. Το τεστ παπ είναι η εξέταση που πρέπει να κάνουν όλες οι γυναίκες ως πρόληψη από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Η αιτία είναι ο ιός των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων HPV που σε κάποιες από τις γυναίκες που θα μολυνθούν, θα εξελιχτεί σε βλάβες του τραχήλου που σε ένα ακόμα μικρότερο ποσοστό θα μεταπέσει σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Η εξέλιξη μιας τέτοιας κατάστασης, από τη μόλυνση έως να εμφανιστεί η βλάβη, χρειάζεται συνήθως λίγα χρόνια. Έτσι, ακόμα και αν η έφηβη προσβληθεί από τον HPV από την πρώτη της κιόλας επαφή, η βλάβη που θα ανακαλυφθεί από το τεστ παπ θα εμφανιστεί μετά από πάρα πολύ καιρό. Έτσι, δεν υπάρχει νόημα να υποβληθούν σε test Pap αμέσως μετά την έναρξη των σεξουαλικών επαφών τους, τόσο τις έφηβες όσο και γενικότερα τις γυναίκες σε οποιαδήποτε ηλικία αποφασίσουν να έχουν την πρώτη τους ερωτική επαφή.

 

Ασφάλεια και γυναικολογική υγεία

Συμπερασματικά, η έφηβη πρέπει να έχει συζητήσει με το γυναικολόγο εφήβων και να έχει πάρει όλες τις απαραίτητες γνώσεις και πληροφορίες, σχετικά με θέματα που αφορούν την ασφάλεια της ερωτικής ζωής της, ώστε να μπορεί να απολαμβάνει τη σεξουαλικότητα της χωρίς κινδύνους, άγχη και ανασφάλεια. Η καλή επικοινωνία και συνεργασία με τον κατάλληλο γυναικολόγο δεν απαιτεί αναγκαστικά περιττές εξετάσεις, αλλά θα δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα καλής συνεργασίας για την υπόλοιπη ζωής της και θα της προσφέρει ασφάλεια και καλή γυναικολογική υγεία.

instagram facebook youtube twitter linkedin

Δρ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ - ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΑΙΔΟΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Healthy Lady, Κέντρο Παιδικής κι Εφηβικής Γυναικολογίας

Λεωφ. Κηφισίας 250-254, Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα)

Με ραντεβού σε Γλυφάδα και Τρίπολη 210 6919219 Email: info@healthylady.gr

ΠΑΙΔΟΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ - Γυναικολόγος για παιδιά και έφηβες

Εγγραφείτε στο newsletter μας!