210 6919219 επικοινωνήστε για ραντεβού

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ

Υπάρχουν πολλές εξετάσεις, που μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην καλύτερη διερεύνηση, κατανόηση και αντιμετώπιση των γυναικολογικών προβλημάτων, στα νεαρά κορίτσια, αλλά και στις έφηβες. Μερικές από τις βασικότερες και πιο συχνές εξετάσεις είναι:

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΟΛΠΙΚΟΥ ΥΓΡΟΥ
Η καλλιέργεια κολπικού υγρού γίνεται όταν υπάρχουν πολλά κολπικά υγρά ή/και ερεθισμός των έξω γεννητικών οργάνων. Με ειδικό τρόπο  και με μικρής διαμέτρου στειλεό, ο παιδογυναικολόγος παίρνει λίγα από τα κολπικά υγρά, για να απομονωθεί το παθογόνο μικρόβιο και να δοθεί η σωστή θεραπεία, με το κατάλληλο αντιβιοτικό, με βάση το αντιβιόγραμμα. Η σωστή θεραπεία βασίζεται στη σωστή διάγνωση. Με την καλλιέργεια αποφεύγουμε «τυφλές» και τυχαίες θεραπείες, γλυτώνοντας χρόνο, χρήματα και ταλαιπωρία της ασθενούς. Έτσι, έχουμε στοχευμένη αντιμετώπιση που φέρνει το σωστό αποτέλεσμα.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΟΥΡΩΝ – ΠΑΡΑΣΙΤΟΛΟΓΙΚΗ ΚΟΠΡΑΝΩΝ
Μερικές φορές κρίνεται σκόπιμη η καλλιέργεια των ούρων και η παρασιτολογική εξέταση κοπράνων, καθώς μικρόβια μπορεί να μεταναστεύουν από άλλες περιοχές προς τον κόλπο. Συχνά τα μικρόβια οφείλονται σε οξύουρους («σκουληκάκια») που βγαίνουν από τον πρωκτό και προχωρούν μέσα στον κόλπο, μεταφέροντας μικρόβια από την μια περιοχή στην άλλη. Η αντιμετώπιση των οξύουρων πρέπει να προηγείται της θεραπείας της κολπίτιδας.

eidikes exetaseis

ΠΑΡΘΕΝΟΣΚΟΠΗΣΗ
Καθώς η τεχνολογία μάς έχει εξοπλίσει με νέου τύπου ιατρικές συσκευές, ο Παιδογυναικολόγος μπορεί να εξετάσει όλο τον κόλπο και τον τραχήλου του μικρού κοριτσιού, πίσω από τον παρθενικό υμένα, χωρίς να προκληθεί καμία βλάβη ή κάποιου είδους κάκωση. Η εξέταση αυτή, που ονομάζεται παρθενοσκόπηση, γίνεται με ειδικό όργανο (παρθενοσκόπιο), μια συσκευή με πολύ μικρή διάμετρο, που αφήνει ανέπαφο τον παρθενικό υμένα. Ουσιαστικά τοποθετούμε μια μικροσκοπική κάμερα μέσα στον κόλπο του παιδιού και μπορούμε με μεγάλη ευκολία και απόλυτη ακρίβεια να διαπιστώσουμε αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα μέσα στον κόλπο του παιδιού. Με τη βοήθεια της συσκευής αυτής, ο Παιδογυναικολόγος μπορεί να χρησιμοποιήσει μικροσκοπική λαβίδα βιοψίας ή αφαίρεσης ξένου σώματος. Ο συνηθέστερός λόγος, για τον οποίο γίνεται μια παρθενοσκόπηση, είναι η διερεύνηση μιας χρόνιας και επαναλαμβανόμενης κολπίτιδας ή κολπικής αιμόρροιας.

ΟΡΜΟΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Οι ορμονολογικές εξετάσεις γίνονται με μια απλή αιμοληψία, αλλά είναι καθοριστικής σημασίας για την διάγνωση πολλών παθολογικών καταστάσεων, όπως διαταραχές της περιόδου,  ανωμαλίες της εμφάνισης των έξω γεννητικών οργάνων, διαταραχές στην ανάπτυξη του παιδιού, πρώιμη ή καθυστερημένη ήβη,  υπερτρίχωση, κ.α. . Η επιλογή των κατάλληλων εξετάσεων πρέπει να γίνεται με προσοχή, καθώς απαιτεί εμπειρία και γνώσεις. Με τις κατάλληλες εξετάσεις μπορούμε να καθορίσουμε την αιτία του προβλήματος, ώστε να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.
    
ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΡΥΟΤΥΠΟΥ
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδιαίτερα σημαντικός είναι και ο έλεγχος των χρωμοσωμάτων, με την εξέταση που ονομάζεται καρυότυπος και εφαρμόζεται σε αμφιβόλου φύλου έξω γεννητικά όργανα, σε δυσγενεσία των γονάδων, αλλά και σε περιπτώσεις που η περίοδος δεν εμφανίζεται ποτέ ή σταμάτησε να εμφανίζεται από πολύ νωρίς.

ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Οι παρακλινικές - απεικονιστικές εξετάσεις και κυρίως το υπερηχογράφημα είναι εξαιρετικά σημαντικά «εργαλεία». Το υπερηχογράφημα θεωρείται σήμερα «θεμέλιος λίθος» της γυναικολογικής εξέτασης και της σωστής διάγνωσης των περισσοτέρων γυναικολογικών προβλημάτων. Μπορούν να διαγνωστούν συγγενείς ανωμαλίες του γεννητικού συστήματος, όγκοι των έσω γεννητικών οργάνων και κύστες της ωοθήκης αλλά και πολυκυστικές ωοθήκες ή άλλες ανωμαλίες.

Η μαγνητική ή αξονική τομογραφία θεωρούνται ως οι καταλληλότερες μέθοδοι για τη διερεύνηση κάποιας συγγενούς ανωμαλίας του γεννητικού συστήματος, όπως διπλή μήτρα, μονόκερη μήτρα, διαφράγματα κλπ

Η υστεροσαλπιγγογραφία μπορεί να συμπληρώσει εναλλακτικά τον έλεγχο και να μας δείξει αν υπάρχει κάποια κατασκευαστική – ανατομική ανωμαλία της μήτρας και αν οι σάλπιγγες είναι φυσιολογικά βατές.

Η ενδοφλέβια πυελογραφία μπορεί να δώσει σημαντικές πληροφορίες για την παρουσία ανωμαλιών από το ουροποιητικό σύστημα, που συνδυάζονται με τις συγγενείς ανωμαλίες του γεννητικού συστήματος. Συχνά, οι συγγενείς ανωμαλίες συνοδεύονται από ανωμαλίες στα νεφρά ( πυελικός, μονήρης, ή πεταλοειδής νεφρός) αλλά και από τους ουρητήρες.

Ο έλεγχος των συγγενών ανωμαλιών του γεννητικού συστήματος ολοκληρώνεται με τη λαπαροσκόπηση. Άλλες συχνές περιπτώσεις στη νεαρή ηλικία όπου η λαπαροσκόπηση μπορεί να βοηθήσει σημαντικά είναι
α) ο οξύς πόνος χαμηλά στην κοιλιά (η πιο συχνή ένδειξη για λαπαροσκόπηση), που συνήθως οφείλεται σε σαλπιγγίτιδα, εξωμήτρια  κύηση, κύστη ωοθήκης,
β) ο χρόνιος πόνος χαμηλά στην κοιλιά, που συνήθως οφείλεται σε ενδομητρίωση,
γ) η δυσμηνόρροια (πόνος στην περίοδο)
δ) ο έλεγχος των ωοθηκών (με βιοψία) επί χρωμοσωμικών ανωμαλιών και άλλες.

Οι επιπλοκές είναι πολύ σπάνιες και έτσι έχει ελαττωθεί σημαντικά ο χρόνος νοσηλείας. Με τη λαπαροσκόπηση έχουμε τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειαζόμαστε και που βάζουν συνήθως τη διάγνωση, αλλά μπορούμε παράλληλα να επέμβουμε και να θεραπεύσουμε επί τόπου το πρόβλημα.

Με την υστεροσκόπηση εξετάζεται η εσωτερική κοιλότητα της μήτρας και ταυτόχρονα είναι δυνατή και η αποκατάσταση ορισμένων ανωμαλιών, όπως το διάφραγμα της μήτρας, συμφύσεις, πολύποδες κλπ.
    
ΤΕΣΤ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ (TEST PAP) – ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Η πιθανότητα εμφάνισης γυναικολογικού καρκίνου στο μικρό κορίτσι είναι πολύ μικρή. Ο κυτταρολογικός έλεγχος με την εξέταση κατά Παπανικολάου (test Pap) πρέπει να γίνεται από την ηλικία που η έφηβη αρχίζει να έχει σεξουαλικές επαφές. Για τις βλάβες και τον καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας, υπεύθυνος είναι ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV, που είναι κυρίως σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Λίγο μετά την έναρξη της σεξουαλικής ζωής της έφηβης, η εξέταση με τεστ Παπ είναι απαραίτητη.

instagram facebook youtube twitter linkedin

Δρ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ - ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΑΙΔΟΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Healthy Lady, Κέντρο Παιδικής κι Εφηβικής Γυναικολογίας

Λεωφ. Κηφισίας 250-254, Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα)

Με ραντεβού σε Γλυφάδα και Τρίπολη 210 6919219 Email: info@healthylady.gr

ΠΑΙΔΟΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ - Γυναικολόγος για παιδιά και έφηβες

Εγγραφείτε στο newsletter μας!