210 6919219 επικοινωνήστε για ραντεβού

Η ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ

Ένα κορίτσι έχει πολλές διαφορές από την ενήλικη γυναίκα στα γυναικολογικά προβλήματα που εμφανίζονται και για αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσέγγιση και μεταχείριση. Ο Παιδογυναικολόγος, ως ειδικός επιστήμονας, που γνωρίζει κι χειρίζεται καθημερινά τέτοιες καταστάσεις, πρέπει και μπορεί να βοηθήσει τόσο το ίδιο το κορίτσι, όσο και τους γονείς του, έτσι ώστε η εξέταση του παιδιού να εξελιχθεί με τον καλύτερο και πιο γόνιμο τρόπο, με αποτελεσματικότητα αλλά και χωρίς να το τρομαξει.

Προετοιμασία κοριτσιού για παιδογυναικολογική εξέταση
Οι γονείς παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Καλό είναι να προετοιμάζουν ψυχολογικά το παιδί τους από πολύ πιο νωρίς για την επίσκεψη στον παιδογυναικολόγο, χωρίς πίεση, αλλά με θετική σκέψη κι επιχειρήματα προς το παιδί, επιδιώκοντας έστω και την ελάχιστη συμμετοχή του. Φέρνοντας ως παράδειγμα τον εαυτό της, η μαμά μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην σωστή προετοιμασία του παιδιού.

Στο παιδογυναικολογικό ιατρείο
Στο ιατρείο, πρέπει να βοηθούν κατά την εξέταση, σύμφωνα με την καθοδήγηση του ιατρού. Συνήθως, το κορίτσι συνοδεύεται από τη μητέρα του. Ο Παιδογυναικολόγος πρέπει να ενημερώνει τη μητέρα (ή όποιον συνοδεύει το παιδί) και να εξηγεί με ακρίβεια το σκοπό της γυναικολογικής εξέτασης, αλλά και τον τρόπο που θα γίνει η εξέταση, με απλά λόγια.  Επίσης, πρέπει να καθησυχάσει τους γονείς ότι ο παρθενικός υμένας δεν πρόκειται να υποστεί καμία βλάβη.


paidi exetash


Το περιβάλλον του ιατρείου πρέπει να είναι φιλικό, αλλά συνάμα να δίνει στο παιδί και το μήνυμα της επιστημονικότητας. Αυτό θα βοηθήσει τόσο την εξέλιξη της εξέτασης, όσο και στο να δείξει το παιδί τη δέουσα προσοχή (ανάλογα την ηλικία) στις οδηγίες του ιατρού και στην εφαρμογή τους, κάνοντας πιο εύκολο το έργο των γονιών στο σπίτι. Ο παιδογυναικολόγος πρέπει να δίνει χρόνο προσαρμογής στο κορίτσι και να μην οδηγείται αυτό βιαστικά στην εξέταση και παρά τη θέληση του.

Η παιδογυναικολογική εξέταση
Η εξέταση πρέπει να είναι προσεκτική, αλλά σύντομη, γιατί ο διαθέσιμος χρόνος τις περισσότερες φορές είναι λίγος, αφού το παιδί δεν έχει εξοικειωθεί με ένα τέτοιο γεγονός και σύντομα αρχίζει να αισθάνεται άβολα. Η παρουσία της μητέρας είναι  απαραίτητη, κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ή τουλάχιστον ενός πάρα πολύ οικείου προσώπου.

Αρχικά γίνεται μια γενική εξέταση και ακολουθεί η γυναικολογική εξέταση.  Εξετάζονται τα έξω γεννητικά όργανα, οι μαστοί, η τρίχωση του εφηβαίου και της μασχάλης. Αν χρειασθεί και είναι αυτό δυνατό, επισκοπείται, με ειδική εξέταση, ο τράχηλος και ο κόλπος. Η εξέταση δεν προκαλεί καθόλου πόνο και δίνει πολύτιμες και μερικές φορές αναντικατάστατες πληροφορίες στον Ιατρό.

Η θετική σκοπιά, με την οποία οι γονείς πρέπει να βλέπουν τη γυναικολογική εξέταση, αλλά και η έγκαιρη προσέλευση στον παιδογυναικολόγο, είναι σημαντικά στοιχεία για την καλή γυναικολογική υγεία και τη σωστή αντιμετώπιση των προβλημάτων των νεαρών κοριτσιών.

instagram facebook youtube twitter linkedin

Δρ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ - ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΑΙΔΟΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Healthy Lady, Κέντρο Παιδικής κι Εφηβικής Γυναικολογίας

Λεωφ. Κηφισίας 250-254, Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα)

Με ραντεβού σε Γλυφάδα και Τρίπολη 210 6919219 Email: info@healthylady.gr

ΠΑΙΔΟΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ - Γυναικολόγος για παιδιά και έφηβες

Εγγραφείτε στο newsletter μας!