210 6919219 επικοινωνήστε για ραντεβού

ΠΡΩΙΜΗ ΗΒΗ

Τι είναι η πρώιμη ήβη
Η εμφάνιση των χαρακτηριστικών αλλαγών της εφηβείας στα κορίτσια, δηλαδή η ανάπτυξη των μαστών, της τρίχωσης εφηβαίου κ.α., πριν την ηλικία των 8 ετών, ονομάζεται πρώιμη ήβη. Η αρχή αυτής της διαταραχή, πολλές φορές περνάει απαρατήρητη από τους γονείς, γιατί δεν γνωρίζουν τη σημασία της και τις πιθανές επιπτώσεις της. Οι γονείς συχνά φτάνουν να ζητήσουν ιατρική βοήθεια όταν πλέον το μικρό κορίτσι εμφανίσει την πρώτη του περίοδο, σε πάρα πολύ μικρή ηλικία.


proimi hvh1

Αίτια πρώιμης ήβης
Μπορεί να οφείλεται σε ορμονική διαταραχή και μπορεί να είναι κληρονομική («από μητέρα σε κόρη» εμφάνιση πρώιμης ήβης) ή όχι. Επίσης, μπορεί να οφείλεται σε άλλες σπανιότερες αιτίες, όπως σε όγκους, φλεγμονές, ή κύστεις του εγκεφάλου, καθώς και σε τραυματισμούς στο κεφάλι. 

Άλλες πιθανές αιτίες είναι η αυξημένη παραγωγή ανδρογόνων (όπως σε νοσήματα των επινεφριδίων και όγκους ωοθηκών), ο υποθυρεοειδισμός και άλλα πιο σπάνια σύνδρομα.

Διερεύνηση πρώιμης ήβης
Το πρώτο βήμα για τη διερεύνηση μιας πιθανής πρώιμης ήβης είναι η κλινική εξέταση. Σε αυτήν γίνεται η εκτίμηση για την ανάπτυξη του κοριτσιού και σε ποιο στάδιο αυτή βρίσκεται. Μετά, γίνεται εργαστηριακός έλεγχος με μέτρηση ορμονών. Ο απεικονιστικός έλεγχος περιλαμβάνει και παρακλινικές εξετάσεις, που ανάλογα με την περίπτωση και όχι πάντα κρίνονται αναγκαίες, όπως ακτινογραφίες της κοιλιάς, των οστών και του εγκεφάλου, αλλά και  υπερηχογράφημα, αξονική τομογραφία ή/και μαγνητική τομογραφία.


proimi hvh2

Θεραπεία πρώιμης ήβης
Η θεραπεία της πρώιμης ήβης στοχεύει στο αίτιο. Ο τελικός σκοπός είναι να καθυστερήσει όσο γίνεται περισσότερο η  ωρίμανση του σκελετού, ώστε το κορίτσι να ψηλώσει όσο το δυνατό περισσότερο.
 
Λόγω της σωματικής ανάπτυξης τους, αυτά τα κορίτσια αντιμετωπίζονται από την οικογένεια, αλλά και το κοινωνικό περιβάλλον, ως πνευματικά ή ακόμα και σεξουαλικά αρκετές φορές, ώριμα άτομα. Στην πραγματικότητα πρόκειται ακόμα για ανώριμα παιδιά. Για τους λόγους αυτούς, τα κορίτσια αυτά χρειάζονται ορισμένες φορές και κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη από εξειδικευμένους παιδοψυχολόγους. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο παιδογυναικολόγος πρέπει να διαθέτει άμεση συνεργασία με παιδοψυχολόγο, με ειδική εκπαίδευση και εμπειρία πάνω σε γυναικολογικά θέματα, που αφορούν σε προβλήματα παιδιών, αλλά και εφήβων.

instagram facebook youtube twitter linkedin

Δρ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ - ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΑΙΔΟΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Healthy Lady, Κέντρο Παιδικής κι Εφηβικής Γυναικολογίας

Λεωφ. Κηφισίας 250-254, Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα)

Με ραντεβού σε Γλυφάδα και Τρίπολη 210 6919219 Email: info@healthylady.gr

ΠΑΙΔΟΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ - Γυναικολόγος για παιδιά και έφηβες

Εγγραφείτε στο newsletter μας!