210 6919219 επικοινωνήστε για ραντεβού

ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ

Ανώμαλη (Δυσλειτουργική) Aιμορραγία της Mήτρας στην εφηβεία

Πολλές φορές, σε έφηβες παρουσιάζεται αυξημένη σε ποσότητα και/ή σε διάρκεια αιμορραγία από τη μήτρα. Συνήθως, αφορά κορίτσια που πρόσφατα  εμφάνισαν περίοδο για πρώτη φορά. Στις περιπτώσεις αυτές, πρώτα πρέπει να αποκλεισθούν όλα τα οργανικά παθολογικά αίτια της πυέλου, επιπλοκές κύησης και συστηματικά νοσήματα.

Η συχνότερη αιτία της δυσλειτουργικής αιμορραγίας της μήτρας, κατά τα πρώτα χρόνια μετά την εμφάνιση της περιόδου, είναι η μη φυσιολογική έκκριση των ορμονών, λόγω ανωριμότητας του συστήματος της νέας κοπέλας. Άλλα πιθανά αίτια είναι η κύστη στην ωοθήκη, οι ορμονικές διαταραχές άλλα όργανα του σώματος, οι διαταραχές από το αίμα, η μη προγραμματισμένη εγκυμοσύνη κλπ
Το ιστορικό αποτελεί το σημαντικότερο βήμα για τη διάγνωση. Η ηλικία της ασθενούς είναι καθοριστικής σημασίας για τη διάγνωση και για τη θεραπεία.

Η κλινική εξέταση πρέπει να ξεκινά με  την εκτίμηση της γενικής κατάστασης του κοριτσιού. Ας μη ξεχνάμε ότι συχνά το κορίτσι έχει ήδη χάσει μεγάλη ποσότητα αίματος, μέχρι να φτάσει να αναζητήσει βοήθεια από κάποιον ειδικό γιατρό. Έτσι, βρίσκεται συχνά σε κατάσταση σοβαρού βαθμού αναιμίας. Ακολουθεί η φυσική εξέταση, η οποία πρέπει να είναι λεπτομερής σε όλο το σώμα. Με αυτή, αναζητούμε σημεία κάποιας συστηματικής νόσου, που μπορεί να προκαλεί το πρόβλημα. Τελευταία, αλλά εξίσου σημαντική, είναι η γυναικολογική εξέταση, όταν αυτή είναι εφικτή, για να αναζητήσουμε κάποιο γυναικολογικό πρόβλημα.
Οι εργαστηριακές εξετάσεις περιλαμβάνουν το «τεστ κύησης», αλλά και εξετάσεις αίματος. Ο ορμονικός έλεγχος πρέπει να είναι λεπτομερής, ιδίως όταν υπάρχει και αύξηση των ανδρογόνων.


aimoragia mhtras


Το υπερηχογράφημα των έσω γεννητικών οργάνων αποτελεί την πιο χρήσιμη απεικονιστική μέθοδο για την εκτίμηση της μήτρας και των ωοθηκών. Η χρήση του έγχρωμου Doppler, η τρισδιάστατη υπερηχογραφία (3D/4D), η αξονική τομογραφία (CT) και η μαγνητική τομογραφία (MRI) έχουν περιορισμένη χρήση, αλλά βοηθούν σε αρκετές περιπτώσεις, κυρίως όταν  χρειάζεται απεικόνιση με μεγαλύτερη λεπτομέρεια.
Οι ήπιες περιπτώσεις συνήθως αντιμετωπίζονται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Απαιτείται όμως παρακολούθηση με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση μιας πιθανής επιδείνωσης ή μιας ιδιαίτερα παρατεταμένης συνεχιζόμενης αιμόρροιας.  

Η αντιμετώπιση της μέτριας αιμορραγίας περιλαμβάνει φαρμακευτική υποστήριξη και χορήγηση ορμονών για σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς φυσικά να απαιτεί την παραμονή σε Νοσοκομείο.  Αρκετές νέες βασανίζονται από περιόδους με μεγάλη απώλεια αίματος, που τις δυσκολεύει στην καθημερινότητα τους. Μετά από λίγο καιρό, προκαλεί και σιδηροπενική αναιμία. Είναι αποδεδειγμένο ότι το αντισυλληπτικό «χάπι» προκαλεί μείωση της απώλειας αίματος της περιόδου και δίνει λύση στο πρόβλημα των νεαρών κοριτσιών. Άλλες θεραπευτικές λύσεις είναι η υποκατάσταση των ορμονών, που απουσιάζουν μέχρι ο οργανισμός να αρχίσει να τις παράγει από μόνος του. Υπάρχουν και μη ορμονικές θεραπευτικές λύσεις όταν δεν είναι δυνατή ή επιθυμητή η λήψη ορμονικών σκευασμάτων.

Η θεραπεία της σοβαρής δυσλειτουργικής αιμορραγίας της μήτρας πρέπει να αρχίσει αμέσως, πριν τεθεί η τελική διάγνωση.  Πρέπει να αντιμετωπίζεται συχνά με εισαγωγή σε νοσοκομείο, χορήγηση υγρών, χορήγηση οιστρογόνων και ίσως ακόμα και μετάγγιση αίματος. Τέλος, η απόξεση είναι σπάνια χρήσιμη, κυρίως σε περιπτώσεις απειλητικές για τη ζωή.

Είναι σημαντικό να υπάρχει στενή παρακολούθηση και καλή συνεργασία μεταξύ ασθενούς, γονέων και παιδογυναικολόγου για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος.

instagram facebook youtube twitter linkedin

Δρ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ - ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΑΙΔΟΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Healthy Lady, Κέντρο Παιδικής κι Εφηβικής Γυναικολογίας

Λεωφ. Κηφισίας 250-254, Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα)

Με ραντεβού σε Γλυφάδα και Τρίπολη 210 6919219 Email: info@healthylady.gr

ΠΑΙΔΟΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ - Γυναικολόγος για παιδιά και έφηβες

Εγγραφείτε στο newsletter μας!