210 6919219 επικοινωνήστε για ραντεβού

ΤΟ ΧΑΠΙ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ

Το «χάπι της επόμενης ημέρας» (Επείγουσα Αντισύλληψη) αποτελεί μια «πυροσβεστική», περιστασιακή, έκτακτης ανάγκης μέθοδο αντισύλληψης. Προλαμβάνει μια εγκυμοσύνη, μετά από σεξουαλική επαφή που έγινε χωρίς ή με ανεπαρκή αντισύλληψη.

Πότε πρέπει να λαμβάνεται το χάπι της επόμενης μέρας
Το χάπι συνήθως λαμβάνεται όταν η γυναίκα ξεχάσει το αντισυλληπτικό χάπι ή το προφυλακτικό «βγει» ή «σπάσει», καθώς επίσης όταν ο σύντροφος δεν προλάβει να αποσύρει το πέος από τον κόλπο έγκαιρα, προκειμένου να εκσπερματίσει εκτός. Φυσικά ή επικίνδυνη αυτή επαφή πρέπει να έχει γίνει όταν η γυναίκα βρίσκεται στις γόνιμες ημέρες της.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι το «χάπι της επόμενης ημέρας» δεν μπορεί να αποτελεί τακτική αντισυλληπτική μέθοδο. Η νεαρή γυναίκα πρέπει να επικοινωνεί με το γυναικολόγο αμέσως μετά το «ατύχημα» και να παίρνει το χάπι μόνο μετά από τη υπόδειξη του γυναικολόγου.

Είναι αποτελεσματικό το χάπι της επόμενης μέρας;
Απαραίτητη προϋπόθεση για την πολύ καλή αποτελεσματικότητα της επείγουσας αντισύλληψης είναι να ληφθεί το συντομότερο δυνατό μετά την «ύποπτη» σεξουαλική επαφή, καθώς η αποτελεσματικότητα του μειώνεται αν η λήψη δεν γίνει μέσα στο 1ο 24ωρο μετά την επαφή. Έτσι, ισχύει ο κανόνας «όσο συντομότερα, τόσο καλύτερα».


xapi epomenhs meras

Τι επιπτώσεις έχει η λήψη του χαπιού της επόμενης μέρας;
Συνήθως, μετά την λήψη της επείγουσας αντισύλληψης, η περίοδος που θα ακολουθήσει έχει παράξενους χαρακτήρες (χρώμα, ποσότητα, διάρκεια κλπ) και μπορεί να μη μοιάζει με την συνηθισμένη περίοδο.

Οι άμεσες παρενέργειες του χαπιού της Επείγουσας Αντισύλληψης  συνήθως δεν είναι σημαντικές, όπως ναυτία, ζάλη, εμετός και αίσθημα κούρασης. Λιγότερο συχνά οι γυναίκες αναφέρουν ευαισθησία στο στήθος και πονοκέφαλο. Τα συμπτώματα αυτά είναι προσωρινά και υποχωρούν μόνα τους τις επόμενες ημέρες. Μόνη εξαίρεση αποτελούν οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα με το πεπτικό τους σύστημα.  

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η συνεχής χρήση του «χαπιού της επόμενης μέρας» μπορεί να φέρει ανεπιθύμητες και απρόσμενες επιπτώσεις στην έμμηνο ρύση (περίοδο) της γυναίκας. Όμως το χάπι της επόμενης ημέρας δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με υπερβολικό πανικό και μεγάλη καχυποψία, και όταν οι συνθήκες το απαιτούν μπορεί να λαμβάνεται με ασφάλεια από τη γυναίκα.

Επειδή το συγκεκριμένο χάπι δεν αποτελεί τακτική, αλλά έκτακτη μέθοδο αντισύλληψης για επείγουσες μόνο καταστάσεις, η γυναίκα πρέπει να συζητήσει με το γυναικολόγο της και να βρουν μια σωστή αντισυλληπτική μέθοδο, που να της ταιριάζει.

instagram facebook youtube twitter linkedin

Δρ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ - ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΑΙΔΟΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Healthy Lady, Κέντρο Παιδικής κι Εφηβικής Γυναικολογίας

Λεωφ. Κηφισίας 250-254, Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα)

Με ραντεβού σε Γλυφάδα και Τρίπολη 210 6919219 Email: info@healthylady.gr

ΠΑΙΔΟΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ - Γυναικολόγος για παιδιά και έφηβες

Εγγραφείτε στο newsletter μας!