210 6919219 επικοινωνήστε για ραντεβού

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ

Στην εφηβεία, έχουμε σωματικές, συναισθηματικές, ψυχολογικές και κοινωνικές αλλαγές. Ως αποτέλεσμα έχουμε συχνά την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας. Οι έφηβες, αν και δεν έχουν ολοκληρωθεί σωματικά, ψυχικά και συναισθηματικά, αλλά και συνήθως χωρίς την απαιτούμενη ενημέρωση, προχωρούν σε ερωτικές επαφές ως αποτέλεσμα μιμητισμού αλλά και προσπάθειας να κάνουν το «πέρασμα» τους από την παιδική στην ενήλικη φάση.

Κύηση στην εφηβεία
Περίπου 1 στις 3 με 4 έφηβες είναι ήδη σεξουαλικά ενεργή. Είναι επίσης δυσάρεστο το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτές δεν χρησιμοποιεί καμιά ή χρησιμοποιεί αναποτελεσματικές μεθόδους αντισύλληψης.


egyos efhveia


Οι στατιστικές μελέτες δείχνουν ότι περίπου 1 στις 10 έφηβες, στις αναπτυγμένες χώρες, θα έχει μια τουλάχιστον απρογραμμάτιστη εγκυμοσύνη. Οι κύριοι λόγοι για τη συχνή εμφάνιση των ανεπιθύμητων κυήσεων στην εφηβεία είναι:
- η μη-χρήση αντισύλληψης,
- η έλλειψη ενημέρωσης,
- η αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα,
- η αυξημένη γονιμότητα στην ηλικία αυτή.

Οι κυήσεις στην ηλικία αυτή αποτελούν κυήσεις υψηλού κινδύνου. Κυριότερα αίτια για την αύξηση των κινδύνων είναι:

- η ανωριμότητα του γεννητικού συστήματος
- οι κακές διατροφικές συνήθειες των εφήβων, σε συνδυασμό με τις αυξημένες διαιτητικές απαιτήσεις μιας εγκυμοσύνης
- η συναισθηματική ανωριμότητα,
- η χρήση καπνού, αλκοόλ και ναρκωτικών,
- η κακή κατάσταση της υγείας των εφήβων πριν την εγκυμοσύνη,
- η έντονη ψυχολογική επιβάρυνση

Το ίδιο το σώμα της εφήβου, που ακόμα διαπλάθεται, έχει ήδη αυξημένες ανάγκες για τη λήψη πρωτεϊνών, ασβεστίου, βιταμινών και θερμίδων. Είναι αμφίβολο κατά πόσο η διατροφή μιας εφήβου θα μπορέσει να στηρίξει την ανάπτυξη τόσο της ίδιας όσο και του εμβρύου.

Συχνά η ιατρική παρακολούθηση είναι ανεπαρκής, καθώς πολλές έφηβες, λόγω του νεαρού της ηλικίας τους, χαρακτηρίζονται από έλλειψη της πειθαρχίας και της υπευθυνότητας, που απαιτεί μια εγκυμοσύνη. Επιπλέον, πολλές από αυτές αρνούνται να διακόψουν το κάπνισμα.

Ο τοκετός στις έφηβες μπορεί να έχει μεγαλύτερη διάρκεια και  περισσότερους τραυματισμούς του κόλπου και του αιδοίου, λόγω της ανωριμότητας των ιστών.
Η ψυχολογική πίεση από το οικογενειακό και ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον αποτελεί επίσης ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Οι σημαντικότερες επιπλοκές που παρατηρούνται κατά την κύηση στην εφηβεία επηρεάζουν σημαντικά τη φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου και  είναι:
- αναιμία,
- αυξημένη αρτηριακή πίεση,
- χαμηλό βάρος εμβρύου,
- πρόωρος τοκετός.

ΕΚΤΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ – ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΥΗΣΗΣ ΣΕ ΕΦΗΒΕΣ
Η συνηθέστερη κατάληξη μιας κύησης στην εφηβεία είναι η τεχνητή διακοπή της (έκτρωση).
Αν και γενικά ο αριθμός των εκτρώσεων στη χώρα μας έχει μειωθεί σημαντικά, υπάρχει αύξηση των εκτρώσεων στην εφηβική ηλικία.
Στην Ελλάδα η διακοπή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, μέχρι τη 12η εβδομάδα της κύησης, είναι σήμερα νομοθετικά κατοχυρωμένη. Όταν όμως πρόκειται για ανήλικη, χρειάζεται τη γραπτή συγκατάθεση ενός από τους δύο γονείς ή του ατόμου που έχει την επιμέλεια της ανήλικης.

Στη χώρα μας η συνηθέστερη επιλογή είναι η χειρουργική έκτρωση. Ο γυναικολόγος πρέπει να έχει την κατάλληλη εμπειρία για χειρισμό τέτοιων διαδικασιών σε έφηβες, για να  αποφεύγονται οι πιθανές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπλοκές. Οι μέθοδοι φαρμακευτικής έκτρωσης και συγκεκριμένα η χρήση της στην εφηβεία, είναι ακόμα υπό μελέτη.

Πρέπει να τονιστεί ότι ο γυναικολόγος έχει και ρόλο συμβούλου. Η έφηβη χρειάζεται αρκετό χρόνο συζήτησης με τον ιατρό. Ο πρωταρχικός στόχος του ιατρού είναι να βοηθήσει την έφηβη να κατανοήσει τις πραγματικές διαστάσεις της κατάστασης και να υποστηρίξει την οικογένεια της για να πάρει τις σωστές αποφάσεις για το μέλλον. Επίσης, πρέπει να δώσει συμβουλές και κατευθύνσεις, καθώς η έφηβη μπορεί να έχει απόλυτη άγνοια για την αντισύλληψη που θα πρέπει να ακολουθήσει, καθώς επίσης και εξωπραγματικούς φόβους και παρανοήσεις.

instagram facebook youtube twitter linkedin

Δρ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ - ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΑΙΔΟΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Healthy Lady, Κέντρο Παιδικής κι Εφηβικής Γυναικολογίας

Λεωφ. Κηφισίας 250-254, Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα)

Με ραντεβού σε Γλυφάδα και Τρίπολη 210 6919219 Email: info@healthylady.gr

ΠΑΙΔΟΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ - Γυναικολόγος για παιδιά και έφηβες

Εγγραφείτε στο newsletter μας!