210 6919219 επικοινωνήστε για ραντεβού

ΠΡΩΙΜΗ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ

Περίπου μια στις εκατό γυναίκες θα εμφανίσει εμμηνόπαυση πριν την ηλικία των 40 ετών. Στην περίπτωση αυτή μιλάμε για «Πρώιμη Ωοθηκική Ανεπάρκεια» ή αλλιώς «Πρώιμη Εμμηνόπαυση». Το πρόβλημα αυτό, αν και δεν είναι ιδιαίτερα συχνό, τρομοκρατεί τις γυναίκες που πολλές φορές δεν έχουν προλάβει να ολοκληρώσουν την οικογένεια τους

Οι βασικότερες αιτίες είναι:
- αυτοάνοσα νοσήματα, που προκαλούν καταστροφή της ωοθήκης,
- χρωμοσωμικές ανωμαλίες,
- θεραπείες, κυρίως για την αντιμετώπιση περιπτώσεων καρκίνου.

Σε ένα σημαντικό ποσοστό περιπτώσεων, η βλάβη συμβαίνει τόσο νωρίς, δηλαδή ακόμα και πριν την αναμενόμενη ηλικία εμφάνισης της περιόδου, που οι έφηβες αυτές παρουσιάζονται στο ιατρείο αναζητώντας, γιατί δεν έχουν ακόμα εμφανίσει ουδέποτε περίοδο. Επιστημονικές μελέτες υπολογίζουν ότι η πιθανότητα να εμφανιστεί πρώιμη εμμηνόπαυση σε ηλικία κάτω των 20 ετών είναι μόνο 1 κάθε 10000 εφήβους.  


proimi emmhnopafsh


Όλες οι ασθενείς με Πρώιμη Ωοθηκική Ανεπάρκεια πρέπει να λαμβάνουν ορμονική υποκατάσταση. Η θεραπεία υποκατάστασης θα βοηθήσει στην ανάπτυξη μαστών και γενικότερα την εμφάνιση των γυναικείων χαρακτηριστικών στις μικρές ασθενείς. Η οστεοπόρωση απειλεί σοβαρότατα αυτές τις γυναίκες. Ας μη ξεχνάμε ότι, όπως και στη φυσιολογική εμμηνόπαυση, η απουσία περιόδου οδηγεί σε απώλεια οστικής μάζας από τα κόκκαλα, με τελικό αποτέλεσμα την οστεοπόρωση. Ο προσδιορισμός της οστικής μάζας και η στενή παρακολούθηση έχουν σαν στόχο να προστατεύσουν τα οστά της γυναίκας και να της χαρίσουν ένα φυσιολογικό σκελετό.

Άλλο σημαντικό πρόβλημα της πρώιμης εμμηνόπαυσης είναι η ταχύτερη φθορά του καρδιαγγειακού συστήματος, όπως και στους άντρες. Έτσι, τα οιστρογόνα (δηλαδή οι γυναικείες ορμόνες) προστατεύουν τα αγγεία της γυναίκας. Με την εμφάνιση πρώιμης εμμηνόπαυσης, δηλαδή την πρώιμη απουσία οιστρογόνων, τα αγγεία φθείρονται πολύ νωρίτερα με αποτέλεσμα αύξηση της πιθανότητας για εγκεφαλικό ή έμφραγμα.

Η διάγνωση της πρώιμης εμμηνόπαυσης από το γυναικολόγο θα στηριχτεί κυρίως σε εξετάσεις αίματος, όπου θα προσδιοριστούν τα επίπεδα των ορμονών. Κατόπιν ο γυναικολόγος θα αναζητήσει τα πιθανά αίτια του προβλήματος. Η διάγνωση της πρώιμης εμμηνόπαυσης γεμίζει φόβο, πανικό και καταθλιπτικές σκέψεις τις γυναίκες και για αυτό πρέπει να είμαστε απόλυτα σίγουροι για τη διάγνωση. Οι νέες αυτές γυναίκες πρέπει να έχουν και την κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη προκειμένου να ξεπεράσουν το «shock» μιας τέτοιας διάγνωσης, καθώς η συντριπτική πλειονότητα αυτών δεν έχουν ολοκληρώσει τον οικογενειακό αναπαραγωγικό προγραμματισμό τους.

instagram facebook youtube twitter linkedin

Δρ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ - ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΑΙΔΟΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Healthy Lady, Κέντρο Παιδικής κι Εφηβικής Γυναικολογίας

Λεωφ. Κηφισίας 250-254, Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα)

Με ραντεβού σε Γλυφάδα και Τρίπολη 210 6919219 Email: info@healthylady.gr

ΠΑΙΔΟΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ - Γυναικολόγος για παιδιά και έφηβες

Εγγραφείτε στο newsletter μας!