210 6919219 επικοινωνήστε για ραντεβού

ΕΞΕΤΑΣΗ ΜΑΣΤΟΥ

Η εξέταση των μαστών και η διάγνωση των παθήσεών του πρέπει να αποτελούν μέρος του προληπτικού ελέγχου, που κάνει η κάθε γυναίκα στον γυναικολόγο της. Είναι λοιπόν φυσικό, ωφέλιμο, αλλά και απαραίτητο για τις γυναίκες, ο γυναικολόγος, που αποτελεί τον «Ιατρό της γυναίκας», να έχει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και για τον καρκίνο του μαστού.

Ανάπτυξη του μαστού
Το σημαντικότερο ρόλο στην τελική μορφή, που θα έχει το στήθος κάθε γυναίκας, έχουν οι γενετικές προδιαγραφές της, δηλαδή τα γονίδια που κληρονομεί από τους γονείς της. Η ανάπτυξη και η διαμόρφωση του μαστού εξαρτάται από την επίδραση πολλών ορμονών, όπως των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, αλλά και της προλακτίνης, των ανδρογόνων και άλλων αυξητικών παραγόντων.


mastos2

Καρκίνος του μαστού
Πάνω από το 80% των περιστατικών με καρκίνο του μαστού εμφανίζονται σε γυναίκες μεγαλύτερες των 50 ετών. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις με καρκίνο του μαστού και σε πολύ νεαρότερες ηλικίες. Για το λόγο αυτό, ο έλεγχος πρέπει να ξεκινά σχετικά σε μικρή ηλικία. Σκοπός είναι να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες τραγικών αποτελεσμάτων σε νέες γυναίκες. Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία συστήνει την έναρξη της κλινική εξέτασης του στήθους από την ηλικία των 20 ετών, ενώ ενθαρρύνεται η αυτοεξέταση κάθε μήνα. Οι μέθοδοι εξέτασης του μαστού είναι: η αυτοεξέταση , η κλινική εξέταση από τον γυναικολόγο, οι διάφορες απεικονιστικές μέθοδοι (κυρίως η  μαστογραφία και το υπερηχογράφημα) και πολύ σπάνια η βιοψία.


mastos1

Αυτοεξέταση μαστού
Η νεαρή γυναίκα πρέπει από μικρή ηλικία να συνειδητοποιεί τη σημασία της αυτοεξέτασης. Πρέπει να μάθει να ψηλαφεί το μαστό της και να εξοικειώνεται με τη φυσιολογική του υφή. Έστω κι εάν δεν έχει πρόβλημα, πρέπει να συνηθίζει τη φυσιολογική υφή του μαστού της, ανάλογα με τις φάσεις του κύκλου της, πριν και μετά την περίοδο της και να τον μαθαίνει με λεπτομέρεια. Η εξοικείωση με το μαστό της, θα κάνει πιο εύκολα αντιληπτή οποιαδήποτε διαφορά προκύψει στο μέλλον.
Η αυτοεξέταση πρέπει να γίνεται προς το τέλος ή αμέσως μετά το τέλος της περιόδου. Εκείνες τις ημέρες το στήθος είναι λιγότερο πιθανό να είναι πρησμένο και η εξέταση είναι πιο εύκολη και πιο αξιόπιστη. Η γυναίκα, με αυτοσυγκέντρωση, ψηλαφά το μαστό της με τις άκρες των δακτύλων της, προσέχοντας να μην αφήσει κάποια περιοχή αψηλάφητη.

Εξέταση μαστού από γυναικολόγο
Η κλινική εξέταση γίνεται από τον ιατρό, μετά την περίοδο. Η γυναίκα εξετάζεται από τον ιατρό της σε καθιστή και κατακεκλιμένη θέση. Στην εξέταση ο ιατρός αναζητά ογκίδια. Συνήθως, η γυναίκα έχει ήδη εντοπίσει από μόνη της, κατά την αυτοεξέταση, ότι «πιάνει κάτι διαφορετικό στο μαστό της, το οποίο δεν το είχε παλαιοτέρα».

instagram facebook youtube twitter linkedin

Δρ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ - ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΑΙΔΟΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Healthy Lady, Κέντρο Παιδικής κι Εφηβικής Γυναικολογίας

Λεωφ. Κηφισίας 250-254, Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα)

Με ραντεβού σε Γλυφάδα και Τρίπολη 210 6919219 Email: info@healthylady.gr

ΠΑΙΔΟΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ - Γυναικολόγος για παιδιά και έφηβες

Εγγραφείτε στο newsletter μας!