210 6919219 επικοινωνήστε για ραντεβού

ΑΝΙΣΟΜΑΣΤΙΑ

Σχεδόν όλες οι γυναίκες εμφανίζουν μια μικρού βαθμού ασυμμετρία των δυο μαστών. Σπάνια οι δυο μαστοί είναι ακριβώς ίδιοι, χωρίς όμως να είναι εύκολα αντιληπτό από τους άλλους. Κάποιες φορές όμως η διαφορά στο μέγεθος μεταξύ τους  είναι ιδιαίτερα εμφανής και αντιαισθητική. Στις περιπτώσεις αυτές, οι γυναίκες πολύ συχνά αναζητούν τρόπους για να διορθώσουν τη διαφορά και να δώσουν μια φυσιολογική εικόνα στο στήθος τους. 

Πρόκειται για μια «κατασκευαστική» ανωμαλία των μαστών, που αφορά το σχήμα ή το μέγεθος τους.  Εμφανίζεται κυρίως κοντά στην αρχή της αναπαραγωγικής περιόδου της ζωής της, δηλαδή όταν πρωτοεμφανίζεται και η περίοδος. Οι έφηβες αισθάνονται ντροπή, αποφεύγουν να εμφανιστούν γυμνές, δεν έχουν αυτοπεποίθηση, έχουν τεράστιο ψυχολογικό φόρτο. Ιδίως το καλοκαίρι, νοιώθουν μεγάλη  ανασφάλεια να φορέσουν μαγιό, δεν μπορούν να ντυθούν, όπως θα ήθελαν και οι μεγαλύτερες αποφεύγουν να δημιουργήσουν σχέσεις, καθώς νοιώθουν μειονεκτικά και αμήχανα μπροστά στο σύντροφο τους. Συχνά τρομοκρατούνται στην ιδέα ότι ο σύντροφος τους θα τις  αντιμετωπίσει με έκπληξη ή και αρνητισμό όταν θα αντικρύσει ένα εμφανώς ασύμμετρο στήθος.


anisomasty

Η ανισομαστία δεν αποτελεί λειτουργικό πρόβλημα, αλλά μόνο αισθητικό. Ο τρόπος αντιμετώπισης της δυσμορφίας αυτής εξαρτάται από το είδος του προβλήματος. Οι περιπτώσεις ανισομαστίας διακρίνονται κυρίως στις εξής μορφές και συνδυασμούς:

1. Ένας μαστός μεγάλος και ένας φυσιολογικού μεγέθους.
2. Και οι δύο μαστοί μικροί αλλά διαφορετικού μεγέθους.
3. Ο ένας μαστός φυσιολογικού μεγέθους, αλλά πτωτικός και ο άλλος μαστός ατροφικός.
4. Ένας μαστός μεγάλος και πτωτικός και ένας μαστός αρκετά ατροφικός.
5. Μεγάλοι και πτωτικοί μαστοί, άνισοι μεταξύ τους.

Ανάλογα με τον τύπο και την έκταση τού προβλήματος, αξιολογείται και αποφασίζεται αν θα πρέπει να γίνει αύξηση του μικρότερου ή μείωση του μεγάλου μαστού. Σε κάθε περίπτωση, προσπαθούμε να διατηρήσουμε φυσιολογικές τη λειτουργία και την αισθητικότητα του μαστού, χωρίς κανένα πρόβλημα για το θηλασμό. Το τελικό αποτέλεσμα έχει θεαματικά αποτελέσματα στην ψυχολογία των εφήβων.

Είναι απόλυτα κατανοητό ότι η αισθητική αυτή επέμβαση απαιτεί γνώσεις και εμπειρία πλαστικού χειρουργού. Η στενή συνεργασία του  γυναικολόγου με τον πλαστικό χειρουργό εξασφαλίζει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η συνύπαρξη και ο συχνός, κοινός χειρισμός τέτοιων προβλημάτων δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για σωστή αποκατάσταση αυτής της ανατομικής ανωμαλίας.

Δρ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΑΙΔΟΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Healthy Lady, Κέντρο Παιδικής κι Εφηβικής Γυναικολογίας

Μουσών 1, 11524 Αθήνα (κόμβος Κηφισίας και Κατεχάκη).

Με ραντεβού σε Γλυφάδα και Τρίπολη 210 6919219 Email: info@healthylady.gr

ΠΑΙΔΟΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ - Γυναικολόγος για παιδιά και έφηβες